Dopunske škole

Savez dopunskih škola BiH u dijaspori: Konkurs za najbolje radove učenika u 2023. godini

banner

Konkurs je otvoren do 15. maja 2023. godine.

Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, sa sjedištem u Stuttgartu, raspisao je tradicionalni konkurs za najbolje literarne i likovne radove učenika u 2023. godini,

o sljedećim temama: Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina; Moj i zavičaj mojih roditelja i Za bolji, pravedniji i zdraviji svijet.

Na konkursu mogu učestvovati svi učenici/učenice, polaznici/polaznice dopuskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, uzrasta do 17 godina. Konkurs je otvoren do 15. maja 2023. godine. Radove treba poslati poštom, do 15. maja 2023. godine, na adresu: Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e. V., Rohrackerstr. 103, 70329 Stuttgart, sa naznakom „ZA KONKURS“.

Najbolji radovi bit će nagrađeni, objavljeni u magazinu Plima, Oslobođenju, portalu Bhdinfodesk i izloženi na manifestaciji Susreti dopunskih škola BiH 2023. godine koja će se održati 25. Juna 2023. Godine, u Stuttgartu.

NAJBOLJI U PROŠLOJ GODINI

Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavala profesorica Ajdina Bešić, prvo mjesto u kategoriji literarnih radova u prošloj, 2022. godini pripalo je pjesmi „Bosna“ čija je autorica Belkisa Šljivić, učenica sedmog razreda JU Prva osnovna škola Živinice (BiH), drugo mjesto podijelili su radovi: „U amanet ostavi nam mati“ i „Bosna, sreća moja“, čije su autorice Lejla Čajić iz Boblingena (Njemačka) i Amila Medić (13) iz Bosanske dopunske škole Coventry (Velika Britanija), a treće radovi Adema Nuhića, učenika trećeg razreda iz Sindelfingena (Njemačka) i Eldara Vukalića, učenika trećeg razreda Bosanske dopunske škole Coventry (Velika Britanija). Kod literarnih radova žiri je pohvalio i radove Moja Bosna srebrna dolina“, Elnura Mahmutbegovića iz Živinica i „Moja zemlja“, Amila Medića iz Engleske (Converty).

Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika i učenica u 2022. godini stiglo je više od 130 radova iz cijelog svijeta. Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavao akademski slikar Samir Dervišević, prvo mjesto osvojio je učenik petog razreda iz Stuttgarta Lejs Muhamed Omerović, polaznik Bosanske škole Stuttgart-Nord, drugo rad sestre i brata iz Frankfurta, Amre i Emira Mujovića, učenika petog i trećeg razreda, a treće Suana Bešić, sedmogodišnja djevojčica iz Mannheima.

Žiri je pohvalio i likovne radove koje su poslali/e: Merjema Medina Hatić iz Convertyja, Engleska, Muhamed Mahić, Lian Handanović iz Ulma, Ernad Bečić iz Živinica, Enida Hasić iz Ulma, Arian Hidić iz Minhena, Arnel Subašić iz Penzberga i Adem Nuhić iz Sindelfingena.

SPECIJALNE NAGRADE

Specijalne nagrade za ideju i umjetnički dojam pripale su radovima Azre Džanković, Elmina Krupića, Sare Golubović i Sare Abadžija iz Škole bosanskog jezika u Sonderborgu, u Danskoj, s kojima rade profesorica Medina Abadžija i profesor Emin Kazić.

Prema mišljenju žirija, radovi ovih učenika i učenica su izuzetno kvalitetni, vidi se da sa djecom rade profesionalci i zaslužuju sve pohvale.

Više informacija oko konkursa za najbolje radove učenika i učenica u 2023. godini moguće je dobiti na E-mail: savez.bh.skola@gmx.de, halilovicharis@web.de i putem telefona, broj: 0049 176 200 79 537.

Zato, olovke u ruke, pišite i slikajte o svijetu kakvog ga vi vidite, o ljubavi i toleranciji, i o našoj Bosni i Hercegovini, poručuju iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori.

BHDINFODESK

Konkurs

Related posts

Reutlingen: Dopunska škola na bosanskom jeziku nastavlja sa radom

Editor

Susreti bosanskih škola u Njemačkoj: GOSTI OBOGATILI DJEČIJI PROGRAM O DOMOVINI

Editor

U Stuttgartu održan sastanak rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH: PRIPREME ZA SUSRETE BOSANSKIH DOPUNSKIH ŠKOLA

Leave a Comment