Pogledi

Schmidt (ne)će intervenirati: Nikšić mora biti premijer

banner

Grozničavo se razmatraju opcije sadržaja “autentičnog tumačenja” odluke visokog predstavnika od 2. oktobra. “A i Zagreb se pita”!

U ovom trenutku, međunarodna zajednica najsklonija je (ne)intervenciji Christiana Schmidta u izborni proces biranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, saznaje Politicki.ba. 

“Ide se na “autentično tumačenje” Ureda visokog predstavnika. Njime bi se trebao otvoriti put da Parlament F BiH izabere Nermina Nikšića (SDP) za premijera. 

Razmatra se opcija da Schmidt navede da je, nakon što se predsjednica većeg bh. entiteta i njena dva potpredsjednika nisu usaglasili, s potpisma samo dvoje njih, ova vlada izabere u Parlamentu F BiH. 

Obzirom da je većina oko Nikšića svaki dan sve klimavija, razmatra se i opcija da se buduće eventualne blokade izbora federalnog premijera moraju provjeravati u svakom od klubova naroda Doma naroda F BiH. Ako bilo ko od (pot)predsjednika Federacije koči imenovanje vlade, ona ili on za to mora dobiti odobrenje kluba naroda iz kojeg dolazi”, kažu sagovornici Politicki.ba uključeni u pripremanje “autentičnog tumačenja” visokog predstavnika. 

Ono bi se, naravno, odnosilo na nametanje odluka kojim je u izbornoj noći 2. oktobra 2022. promijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta F BiH. 

Iako bi “autentično tumačenje” de facto bilo novo posezanje visokog predstavnika za Bonskim ovlastima, formalno bi se radilo o “interpretaciji”. 

“Objašnjenje” da su dovoljna dva potpisa, pojašnjavaju naši sagovornici, bilo bi jednokratno. 

Dvotrećinska većina, pak, ostala bi kao “trajna odrednica”. 

Ona ne bi obuhvatala i dvije trećine u kantonima. 

Ta je varijanta odbačena nakon burnih reakcija javnosti, ali i upozorenja iz Trojke – Narod i Pravda – da ne mogu pristati na takvo rješenje. 

Sagovornici Politicki.ba tvrde i da je federalna koalicija “nestabilnija nego ikad”.

Piše: Sead Numanović/ Schmidt (ne)će intervenirati: Nikšić mora biti premijer (politicki.ba)

Related posts

SDP je danas predstavio svoj “non paper”: BiH se brani u RS-u

Urednik BiH Info Desk

SDA: Srbija nastavlja agresiju na BiH povezivanjem Kosova s entitetom RS

Editor

Danas Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment