Moj stav

Nakon prodaja Bogića Bogićevića sve je bilo jasno: Kako da Lendo potpiše Vladu u koju ne vjeruje ni SDP-ov Stojanović!

banner

Potpuno je neizvjesno imenovanje Vlade FBiH, a rok je 6. april. Zbunjenost među strankama koje pretenduju da formiraju Vladu FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, dodatno je unijela nedoumice među građane, ali čini se i među rukovodstvo Federacije BiH, a koje je ključno za imenovanje Vlade FBIH.

Tu zbunjenost i činjenicu da ipak ne štima sve do kraja među koalicionim partnerima, iako prikazuju suprotno, jeste nastup Igora Stojanovića (SDP), potpredsjednika Federacije BiH, koji sada kaže da ne zna da li će potpisati Vladu FBiH, da su imena o kojima se diskutiralo u javnosti i dalje sporna te da će sačekati do jutra za konačnu odluku.

Otprilike histerija koja se desila pokazala je sljedeće vrlo značajne stvari. Stojanović je otkrio sve slabosti SDP-a, ne postojanje koordinacije i rasprave o kandidatima unutar stranačkih organa. Očito se sve radilo ad hoc, po ličnim uvjerenjima Nikšića i možda još par pojedinaca, pa smo došli u situaciju da se propituju kompetencije pojedinaca kao što je Vojin Mijatović, koji na kraju ipak nije kandidat za ministra policije, već trgovine i obrta.

Ova zamjena desila se zbog pritiska u javnosti, a prvenstveno zbog neslaganja članstva SDP-a. No, kako se to površno radi i bez potrebnih analiza i kvalitetnih rasprava unutar same stranke onda kandidat za ministra policije postane  Almin Hopovac, protiv kojeg je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja. Istina Sud tek treba da potvrdi ovo optuženje, ali činjenica da Nermin Nikšić, pa kasnije i Igor Stojanović kažu da ‘prvi put čuju za to’ najbolje ilustruje kako su se to birala imena za kandidate za ministre u novoj Vladi FBiH.

Ne treba zanemariti hrabrost Stojanovića koji je javno progovorio o dešavanjima unutar SDP-a, ne treba ne istaći hrabrost da, dok svi šute, jasno iskaže protivljenje zbog kandidature Sanje Vlaisavljević, ali bi sada Stojanović, koji je optuživao Refika Lendu za blokadu, mogao razumjeti drugog potpredsjednika Federacije.

Zašto bi Lendo bjanko potpisao podršku novoj Vladi FBIH, zašto bi stavio potpis na kadrove s kojima se ne slaže ni članstvo stranke koja ih predlaže. 

Stojanović bi sada bolje trebao razumjeti da narativ koji je i sam provodio prema Lendi i osudi zbog blokada, koje zapravo nisu ni postojale, je pogrešan i krajnje nedobronamjeran. Sigurno je da je Stojanović ovim javnim nastupima pokazao dozu odgovornosti spram funkcije koju obavlja, jer će na kraju njegov potpis odrediti buduću Vladu FBiH.

No, morao je Stojnović znati, a i drugi članovi SDP-a da je prodaja Bogića Bogićevića (kada nije imenovan za gradonačelnika Sarajeva) za rad NIP-a i interesa Elmedina Konakovića, bio alarm za uzbunu. 

Tada se već znalo da je SDP dotakao dno. Kasnije više ništa nije bilo iznenađenje, pa čak ni podignute ruke za Marinka Čavaru, Nenada Nešića…Sve je to samo dio plana – želimo vlast.

Ali da bi bili drugačiji od ovih koje žele zamijeniti morali su mnogo bolje, ovako su i gori od njih!

Piše: A. Čorbo-Zećo / NAKON PRODAJE BOGIĆA SVE JE BILO JASNO Kako da Lendo potpiše Vladu u koju ne vjeruje ni SDP-ov Stojanović! (nap.ba)

Related posts

Predizborna korona

Urednik BiH Info Desk

OHR treba zatrpati zahtjevima za smjenu Dodika

Urednik BiH Info Desk

NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment