BiH dijaspora

IGK: Nije moralno da nizozemska vojska ponovo dolazi u BiH, jer je pod njihovom zaštitom počinjen genocid u Srebrenici

banner

150 nizozemskih vojnika treba biti poslano u BiH na godinu dana kako bi ojačali misiju Althea snaga Evropske unije (EUFOR).

Nije moralno, humano i pravedno da nizozemska vojska ponovo dolazi u BiH, jer je pod njihovom zastavom i zaštitom počinjen genocid u Srebrenici, največi zločin poslije Drugog svijetskog rata u Evropi.

Nizozemski bataljon u okviru UN-a, nije spriječio genocid u Srebrenici. Nizozemski vojnici nisu zaštitili Bošnjake u tzv. “zaštićenoj zoni” kada su vojska i policija entiteta RS zauzeli grad i ubile više od 8.000 Bošnjaka. Nizozemska vlada zbog toga je podnijela ostavku nakon genocida u Srebrenici.

U ime istraživača genocida i u ime žrtava i svjedoka genocida u RBiH tražimo od  ministra vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra i ministrice odbrane ove zemlje Kajsa Ollongren da ne dozvole ponovno slanje nizozemske vojske u BiH. Jer Nizozemska je odgovorna za zločin genocida koji su počinile srpske vojne i policijske snage, koje su presudom Internacionalnog suda pravde osuđene za genocid u Srebrenici. Vojnici koji su zaduženi za mir su dopustili genocid. Nizozemski  bataljon je bio dio Ujedinjenih nacija i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida.

Pripadnici toga bataljona su istjerali ljude iz baze Ujedinjenih nacija i nisu uradili ništa kako bi spriječili genocid. Pripadnici nizozemskog bataljona su krili dokaze o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Tek prije nekoliko godina ustupljeni su video snimci kada je i otkrivena masovna grobnica, a ispovijest o tome je dao nizozemski vojnik.

Poslije svega navedenog nije pravedno da nizozemska vojska ponovo dolazi u BiH. Eventualni dolazak još jednom vrijeđa žrtve genocida i ponižava istinu i pravdu,

IGK je poslao pismo vladi Nizozemske u vezi navoda iz ovoga saopćenja.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Austrija: “Tag der offenen Tür / Dan otvorenih vrata”

Kanada: Premijer Justin Trudeau i gradonačelnici Toronta i Hamiltona čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Nikola Koprivica iz Kanade izručen u BiH: Tereti se za strijeljanje z više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment