Biznis

Centralna banka: U prošloj godini direktna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu iznosila 1,2 milijarde KM

banner

Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) BiH objavila je izvještaj o godišnjim stranim ulaganjima iz kojeg se može vidjeti povećanje u ovom segmentu.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2022. godini u Bosni i Hercegovini iznose 1,2 milijarde KM, što je povećanje od 16,3 posto u odnosu na 2021. godinu.

U skladu s globalnim kretanjima značajan udio direktnih stranih investicija u prethodnim godinama i u Bosni i Hercegovini čine reinvestirane zarade, a za 2022. godinu, prema trenutno dostupnim preliminarnim podacima, učestvuju sa 56,8 posto u okviru godišnjeg iznosa.

Također, FIPA je objavila, shodno ovome, da je u Norveškoj osnovana firma za ulaganja u BiH. Cilj kompanije je okupljanje investitora za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu te povezivanje bh. građana u Kraljevini Norveškoj i BiH.

Podsjećamo, prema službenim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, direktna strana ulaganja u 2021. godini u BiH iznosila su 971,2 miliona BAM ili 496,6 miliona EUR i bila su veća u odnosu na prethodnu 2020. godinu za 32 posto.

Prošlogodini iznos direktnih stranih je najveći još od 2008. godine kada je zabilježen priliv direktnih stranih ulaganja u iznosu od 1,42 milijarde KM.

Rekordan iznos direktnih stranih ulaganja zabilježen je 2007. godine i iznosio je 3,02 milijarde KM što je tada bilo gotovo jednako zbirnom iznosu investicija u prethodne tri godine (2004. – 2006.)

BHDINFODESK

Related posts

Njemački mediji – Volkswagen špijunirao Prevent i Hastore

Milano: FIPA predstavila bh. projekte na privrednom sajmu

Austrija, “Dan privrednika porijeklom iz BiH”: Poziv biznismenima da učestvuju na ovom skupu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment