BiH dijaspora

Još jedan uspjeh IGK: Negator genocida isključen iz naučno nastavnog procesa

banner

Ured novoimenovanog rektora Univerzitet u Beču zabranio aktivnosti  profesora Manoscheka u naučno nastavnom procesu zbog negiranja Genocida u Srebrenici.

Prošle godine IGK je dobio odgovor univerziteta u Beču u vezi sa izvještajem o genocidu u Srebrenici koji je naručio entitet RS u kome piše: “Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde presudili su da masakr u Srebrenici predstavlja genocid. Univerzitet u Beču se slaže sa ovom ocjenom. Ovo je službeni stav Univerziteta u Beču. Bilo koja suprotna tvrdnja nema činjeničnu osnovu”.IGK je putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima nastavio korespondenciju sa univerzitetom u Beču, tražeći isključenje iz naučno nastavnog procesa profesora Manoscheka, negatora genocida u Srebrenici.

Falter, austrijski list pisao je o značajnim aktivnostima IGK u vezi borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici na Univerzitetuu Beču.
U navedenom listu politolog Florian Bieber je osudio negiranje genocida u Srebrenici od strane profesora Waltera Manoscheka, dijeleći isto mišljenje kao i IGK da je reputacija univerziteta u Beču zbog negiranja genocida u Srebrenici od strane navedenog profesora u opasnosti. 
Austrijski list takođe je saopštio da je ured ured novoimenovanog rektora univerzitet u Beču zabranio nastavu za profesora Manoscheka zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

Činjenica da je profesoru Manoscheku, koji je negirao genocid u Srebrenici, zabranjeno predavanje, pokazuje mjerljive rezultate značajnih aktivnosti IGK u sprečavanju genocida, sprečavanju negiranja genocida i zaštiti ljudskih prava i sloboda, posebno prava na istinu i pravdu od strane žrtava genocida. 
Isključenje iz naučno nastavnog procesa negatora genocida jeste priznanje naporima IGK ali i jasan dokaz da je univerzitet u Beču, posebno njegov prethodni rektor Engl sramno, anticivilizacijski tolerisao negiranje genocida u Srebrenici.

IGK smatra da negiranje genocida nije mišljenje, već faza genocida. Univerzitet u Beču treba nazvati negiranje genocida njegovim imenom, a ne relativizirati ga kao individualno mišljenje.
Genocid je najteži zločin jer predstavlja zločin takvih razmjera i težine da šokira savjest čovječanstva i zahtijeva univerzalnu osudu i kažnjavanje. Da bi se potpuno distancirao od negiranja genocida i preuzeo odgovornost za žrtve genocida , univerzitet u Beču mora se javno distancirati od profesora Manoscheka i izdati javno izvinjenje, na čemu će IGK i dalje raditi.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Sarajlija kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba

Editor

Bosanci, Srbi, Turci, Nijemci i Poljaci najbrojniji u Beču

BHD Info Desk Administrator

Somun Superstar: Miris ramazanskog somuna sa ćurekotom na ulicama Toronta

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment