BiH dijaspora

Portland: Bajram Bošnjaka na krajnjem zapadu Amerike

banner

Uoči Bajrama u bošnjačkom džematu IBECO (Islamska bošnjačka edukativna i kulturna organizacija) u Portlandu upriličena je svečanost povodom Bajrama na kojoj se nagrađuju najmlađi slatkišima. U okviru ove svečanosti nagrađene su i dvije džematlijke koje su uspješno savladale kurs kur’anskog pisma.

Ovaj džemat u američkoj saveznoj državi Oregon okuplja Bošnjake, ali i druge vjernike, u džamiji koja pored dijela za klanjanje sadrži i prostoriju za druženje, biblioteku, učionice te vanjsku igraonicu i teren za košarku čiju izgradnju je podržao bh. košarkaš Jusuf Nurkić koji igra u NBA ligi za tim iz ovog grada.

Na bajram-namazu prisustvovao je upravo i Nurkić koji je bajramovao s Bošnjacima koji od agresije na Bosnu i Hercegovinu naseljavaju ove američke krajeve.

Prema riječima predsjednika džemata Amira Cerića ovaj džemat ima ogroman potencijal i fokus rada jeste na mladima prema kojima se ovaj vakufski kompleks i prilagođava. Kroz edukativno-kulturne aktivnosti i folklor mladi se upoznaju s kulturom i tradicijom BiH i čuvaju bosanski jezik i u narednom periodu planira se izgradnja društvene sale za različite aktivnosti i programe. Inače, u okviru ovog vakufskog kompleksa nalazi se i veliki prostor za projekte ovog tipa.

Jusuf Nurkić/ bajramluk

Imam džemata mr. Abdulah-ef. Polovina je poslije bajram-namaza kazao kako je ovogodišnji ramazan imao posebnu draž, a atmosfera i aktivnosti uoči Bajrama i na dan ovog blagdana to su i pokazali.

– Specifičnost ovog ramazana je, ako gledamo na Medžlis, da se nakon dužeg perioda zbog pandemije dobila prilika da imamo sejjar vaiza iz IZ u BiH, povećan je broj klanjača na teravijama, broj džematskih i omladinskih iftara, i povećano je davanje priloga džematlija. Imao sam tri dove za hajirli useljenje u kuću kod naših porodica, hatma-program i dovu za osmero mekteblija koje su džematlije džometli darovali zbog njihovog uspjeha. Također dvije džematlijke su završile učenje sufare, a organizirano je i uspješno donatorsko veče za džemat čime se došlo do rekordnog uvećanja ukupljanje zekata i sadekatul-fitra u džematu – kazao je efendija.

Polovina je istakao specifičnu tradiciju ovog džemata.

Jedna tradicija koju njegujemo dugo godina uoči Bajrama je podjela slatkiša djeci i mladima. Tradiciju je ustanovio džematlija rahmetli Huso Fazlić i sjetimo ga se uvijek Fatihom. Generalno, ovaj ramazan je u džematu, za razliku od prethodnih godina, bio uspješniji u domenu džematskih i porodičnih okupljanja, programa i džometli materijalnih izdvajanja džematlija. Ono što je lijepo vidjeti da su ovog ramazana mnoge kuće ukrašene u duhu ovog posebnog mjeseca – kazao je efendija Polovina koji je u džematu imam desetak godina.

(Elvedin Subašić/Preporod.info)

Related posts

In Memoriam: Bosanci i Hercegovci u Australiji se opraštaju od velikog čovjeka i patriote Amira Bukića

Editor

Doktorantica Zerina Kurtović: Švedska je šesta država koju nazivam domom

BHD Info Desk Administrator

Centar za dijasporu “Mreža” organizuje prevoz birača iz EU do BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment