Pogledi

POGLED IZ AMERIKE: BOSNA JE SITA CHRISTIANA SCHMIDTA

banner

Ko drugom jamu kopa, sam u nju pada. Ako ludom nogom staneš na tuđi prag, vratiće ti se to kao bumerang.

Ovih dana ponovo se u javnosti proširila vijest da je Grupa bivših visokih funkcionera Njemačke nezadovoljna radom Visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini podnijela zahtjev Bundestagu – Vanjsko političkom odboru njemačkog Parlamenta, da se Christian Schmidt pozove na odgovornost zbog netransparentnog rada. Saslušanje je zakazano za 21. Juna 2023.godine.

Podsjećamo da je Christian Schmid 27.5. 2021.g. na osnovu kanditature Njemačke na poziciji visokog predstavnika zamijenio Valentina Inzka, koji je na toj funkciji proveo skoro 12 godina. Imenovali su ga ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), ali imenovanje da danas nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. 

Od Schmidta se očekivalo mnogo

Od Schmidta se očekivalo mnogo, prije svega da učvrsti teritorijalni integritet države, urazumi ili smijeni vodeće lidere nacionalističkih stranaka i zaustavi ekstremno seperatističko djelovanje srpskog i hrvatskog separatizma, koji zadnjih 15 godina uduženo djeluju na rušenju države Bosne i Hercegopvine. Očekivalo se da smjenama neposlušnih podstakne rad pravosuđa u borbi protiv korupcije, koja je zahvatila sve pore političkog, privrednog i društvenog života Bosne i Hercegovine. Umjesto da zaustavi separatizam, kojim je država ozbiljno uzdrmana, oborena na koljena, zaustavi Dodika koji je nastavio sa otimačinom državne imovine i zaprijetio otcjepljenjem, Schmidt je u dogovoru sa državnim vodstvom Hrvatske izmjenama Izbornog zakona BiH u korist ekstremne HDZ-e  pomogao dalji proces razgradnje BiH države. 

Otvoreno se počelo govoriti o podršci nekih vodećih zemalja EU, pa i SAD, stvaranju velike Srbije, velike Hrvatske, po konceptu iz 90-tih, pa čak i velike Albanije (što je po mnogima samo paravan ). Nakon Orbanove objave o 2 miliona bh Bošnjaka, kao rizičnom faktoru za Evropu, angažovano se počelo djelovati u korist srpskih i hrvatskih nacionalista, na štetu Bošnjaka. 

Glavni izgovor je da treba promijeniti postojeću vlast, koja već 8 godina radi u tehničkom mandatu, što je interes svih, ali ne na neustavan način, kako pokušava HDZ-a sa Trojkom +, uz intervenciju Međunarodnog predstavnika i podršku uticajnih ambasada, prije svega američke.  

Potiskivanje Bošnjaka sa političke scene

Izmjenama izbornog zakona, koju je je Schmidt izvršio u izbornoj noći 2. Oktobra 2022.g.,vodeća bošnjačka stranka SDA je gurnuta sa političke scene, mada je imala najveću podršku građana, a omogućeno i podržano nacionalistima HDZ-e i SNSD-a potpuno preuzimanje vlasti na federalnom i državnom nivou. Svemu tome je kumovao Schmidt. Naravno, ne sam već u dosluhu. I nije se na tome zaustavio. Umjesto da interveniše i popravi makar posljednju grešku koju je napravio izmjenom Izbornog zakona, on i dalje pritišće SDA i Bošnjake u njoj da se povuku i prepuste vlast najvećim otvorenim neprijateljima BiH Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću da rastoče državu i pripoje je Srbiji i Hrvatskoj. Na tom planu podršku im daju lideri nekih stranaka Osmorke. 

Zahtjevi za smjenu C. Schmidta

O Schmidtu se raspravlja od od njegova imenovanja 2021.godine. Pokazalo se da njegovi izlivi bijesa nisu uzrokovani nedostatkom spremnosti političkih lidera da sarađuju, što bi moglo biti opravdavajuće, već zato što želi ispuniti obećanja data vladi Hrvatske i nekim članicama EU da hrvatskoj manjini da svu vlast u FBiH, a separatistima u Rs omogući da ostvare sve pretpostavke potrebne za osamostalenje, uključujući prisvajanje državne imovine i državnih resursa, planina, rijeka, gradova, sela, svega što je na na zemlji i pod zemljom na okupiranom području BiH na kojem je uspostavljena genocidna Rs. 

Schmid je razočarao i iznevjerio sve one koji su se nadali da će se obračunati sa srpskim i hrvatskim nacionalistima i separatistima, koji pred njegovim očima i očima svijeta rade na rušenju države, a on ih ne sprečava. 

Podsjećamo da je još u februaru ove godine Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila zahtjev Komitetu za vanjske poslove njemačkog Bundestaga za smjenu Schmidta, jer promovira nacionalističke snage i štiti one koji rade na uništavanju države BiH, čime nanosi trajnu štetu mirovnom procesu u BiH.

Zahtjev Njemačkoj za smjenu Schmidta podnio je i biviši  zamjenik Carlosa Westendorpa Hans Schumacher zbog govora u Budimpešti, kada ubistvo preko 8.300 Bošnjaka Srebrenice u julu 1995. nije nazvao genocidom, već zločinom u “stilu genocida”, što je suprotno odlukama mdeđunarodnih  sudova i podilazi onima koji genocid negiraju.

Umjesto da bude saslušan odmah nakon izborne noći 2. Oktobra, njegovo saslušanje pred Vanjsko političkim odborom Bundestaga zakazano je tek za 21. juni 2023.g.

U svim prilikama, kada se utvrdi da je neko odgovoran ili se pojavi sumnja da pravi nepopravljivu štetu, poziva se odmah na odgovornost i smjenjuje.

Ako Schmidt zaista ne zadovoljava, ako se nije pokazao uspješnim u obavljanju funkcije koja mu je povjerena (a u to smo se mogli uvjeriti), zar nije trebalo već mnogo ranije pokrenuti postupak za njegovu smjenu i zamjeniti ga s drugim, već čekati da napravi nepopravljivu štetu. Dejtonskoj BiH treba OHR, treba međunarodni predstavnik, ali onaj koji neće biti pristrasan i koji će se zalagati za jedinstvenu, nezavisnu, suverenu, građansku, demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

Pri svemu ovom treba imati u vidu da Schmidta od prvog dana njegova dolaska ne priznaju vlasti Rs na čelu s Dodikom, navodeći razlog što njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN. Ustvari, oni ne žele ni jednog, jer im smeta da ostvare svoje seperatističke težnje. To ga je već u startu oslabilo, učinilo nesigurnim, ali umjesto da se nametne pravim rješenjima, on se opredijelio na podilaženje Dodiku i servisiranje Čoviću.

Dejtonskoj BiH treba Međunarodni predstavnik

Naravno prisustvo OHR i Visokog predstavnika u BiH je neophodno, neophodno sve dok se ne zaustave i  obuzdaju srpski i hrvatski separatizmi i ispune aneksi Dejtonskog ugovora, uključujući i aneks VII o povratku prognanih. Ali Bosni i Hercegovini treba međunarodni predstavnik koji će biti nepristrasan, pravedan i odlučan da očuva teritorijalni integritet BiH i odbrani njenu nezavisnost i suverenitet.

Za obavljanje funkcije Međunarodnog predstavnika u BiH potrebna je odlučnost, nepristrasnost i takt, a g.  Schmidt  nije pokazao puno od toga. To se moglo vidjeti već pri njegovom histeričnom istupu u Goraždu, ali i kasnije kroz izliv njegova bijesa pred zgradoim OHR-a, zbog čega su građani Sarajeva i drugih gradova morali izići na proteste pred zgradu OHR-a i poslati poruke upozorenja.

Deblokada ili blokada izbornog procesa? 

Schmidt je “iznuđene” izmjene Izbornog zakona u korist Dragana Čovića pokušao opravdati uklanjanjem blokada, ali se pokazalo da je izborni proces u BiH još više usložnio, pa se ni 6 mjeseci nakon završenih izbora ne može konstituisati valast na federalnom nivou, mada je Čović u fotelje već smjestio saradnike kojima je obećao vlast, Borjanu Krišto, Marinka Čavaru, Lidiju Bradaru, a za ministre postavio i neke osuđenike sa crnih lista. Osjeća se toliko jakim moćnim, ali i obavještenim, da je uvjeren da će Schmidt umjesto trajnog rješenja za deblokadu vlasti uvesti kratkoročno, koje će važiti samo za ovaj izborni tok, čemu se protive svi osim HDZ-e. Ako to uradi na takav način, Schmidt će ozbiljno ugroziti pravni poredak BiH.

Umjesto da izmjenom Izbornog zakona deblokira državu,  kako je najavio, Schmidt je u dogovoru sa Hrvatskom pomogao hrvatskom separatizmu. Učinio je trajno dominantnom HDZ-u, a Dragana Čovića promovisao u gospodara FBiH. 

Prema priznanju premijera Hrvatske Plenkovića, Schmidt  je u saradnji sa Hrvatskom promijenio Izborni zakon BiH, ali u korist hrvatskih separatista, o čemu je dao lažne podatke Odboru britanskog parlamenta, što s ne može zanemariti.

Prema očekivanjima nekih Schmidt će ponovo na zahtjev Hrvatske i pod pritiskom SAD-a promijeniti Izborni zakon BiH u korist etno-nacionalista, što je suprotno građanskoj orijentaciji i demokratiji. Većina u BiH želi državu po mjeri drugih demokratskih europskih država, u kojoj se poštuju građanska prava i u kojoj neće biti diskriminacije ni po kom osnovu.

Bosna je sita Christiana Schmidta

Schmid je razočarao i iznevjerio sve one koji su se nadali da će se obračunati sa srpskim i hrvatskim nacionalistima i separatistima, koji pred njegovim očima i očima svijeta rade na rušenju države, a on ih ne sprečava. 

Nije reagovao na brojne zahtjeve za procesiranje Dodika zbog negiranja Srebreničkog genocida, za smjenu načelnika Srebrenice Grujičića zbog ugošćavanja ratnih zločinaca, za smjenu Bradare zbog promovisanja zločinca D. Kordića i negiranja zločina u Ahmićima, niti na zahtjeve za smjenu Ljubomira Borovčanina iz Streljačkog saveza Rs. Psi laju, karavane prolaze. Ne reaguje Schmidt, niti djeluje BiH pravosuđe.

Činjenice i istine se negiraju i iskrivljuju svakodnevno. MZ-a, Schmidt i pravosuđe ne reaguju. Zastupnici Rs iz pozicije i opozicije ponovno napuštaju državni Parlament, jer ih probosanske snage sprečavaju da legalizuju otimačinu državne i druge  imovine, a OHR, Schmidt, MZ-a i bh pravosuđe šute. Dodik nas ponovno vraća na 1992, a svi međunarodni faktori ništa ne preduzimaju, a znaju da se ovakva BiH se ne može sama odbraniti ni u institucijama, ni u parlamentu, jer njima vladaju Dodik i Čović uz asistenciju Srbije i Hrvatske.

Svjesno ili nesvjesno, Schmidt je profanisao sebe, poljuljao vjeru u MZ-u i nanio veliku štetu demokratskom procesu i građanskoj opciji BiH. Umjesto da oslabi i pomogne eliminaciju separatizama, on ih je ojačao. Umjesto da građane oslobodi etničkih okova, on ih je učvrstio i zatvorio u etničke torove. Zato mora da ode, jer bolje nikakav nego ovakav. 

Bosna je sita Christiana Schmidta. I kad ode, moći će da shvati da se zlo zlim a dobro dobrim uvijek kao bumerang vrati.

Burlington, 24.4.2023                  Zijad Bećirević 

Related posts

Zašto je smijenjena glavna tužiteljica Gordana Tadić?

BHD Info Desk Administrator

Analiza: Je li prekasno za Bosnu i Hercegovinu?

BHD Info Desk Administrator

Direktor IGK-a Ramić pita predsjednika Njemačke: Zašto nagrađujete negatora genocida?

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment