Pogledi

POGLEDI: ZAŠTO NE SURAĐUJU UMJETNICI I SPORTISTI NA PROMOCIJI DRŽAVE?

banner

Izjava Ibrahima Osmanbašića, predsjednik Udruženja KNS, nakon objeve u medijima priloga: „Foto: Bh. karatisti okićeni medaljama sa EP stigli u Sarajevo“

U prilogu se navodi: „Karate savez Bosne i Hercegovine predstavio je danas u Sarajevu osvajače medalja na nedavno održanom Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U-21 takmičare u Gruziji, te ponovo skrenuo pažnju na nedovoljnu podršku institucija jednom od najuspješnijih sportova u BiH.“

Čestitke našim karatašima na uspjehu na međunarodnom nivou.

Pošto smo pod istim krovom Ministarstva kulture i sporta, svakako da je kolegijalno da vam uputimo čestitke i da se međusobno podržavamo u promovisanju talenata iz domena i sporta i umjetnosti. Međutim, to se ne događa već tri decenije. Zašto?
Šta je sa uspjehom naših umjetnika na međunarodnom nivou?
Nama se ne prodaje značaj u društvu kao sportašima – što je ozbiljna institucionalna anomalija, jer se time zatiru talenti – a to podrazumijeva uništenje kulturne baština i identitet društva kao cjeline.
Naravno da naši umjetnici postižu značajne međunarodne uspjehe ali to se ignoriše u kontinuitetu i sistemski, a ne donošenje zakona o kulturi, a posebno o umjetnosti – dokaz je da se odvija “tihi kulturocid” – koji u konačnici će rezultirati nestankom države i njene multikulturne supstance.
Krajnje alarmantno stanje se može promijeniti samo odvajanjem ministarstva kulture od ministarstva sporta, na svim razinama vlasti.
Sigurno da je društveno neproduktivno držati kulturu i umjetnost kao taoca pod istim ministarskim krovom sa sportom – gdje se odvija marginalizacija umjetničkog stvaralaštva.
Detaljnom i znanstvenom analizom medijskog priloga o uspjehu naših sportaša, što je naš ponos i treba podržati – ali institucionalnu podršku koju traže obično dobijaju na štetu kulture i umjetnosti jer imaju razgranatu interesnu mrežu na svim razinama društva, a o čemu kulturni djelatnici i umjetnici, pod istim krovom – mogu samo sanjati.

Kad se prilog čita, a ko nije upućen u međusobnu afimativno isprepletenost ne razumije težinu izjave u pomenutom prilogu: „…te ponovo skrenuo pažnju na nedovoljnu podršku institucija…“ – a što u izvršnom smislu se svodi pod krov gdje su zajedno kultura i sport – a u organizovanost umjetnika nije dovoljno ulagano tako da su prepušteni sami sebi – i nema smisla ikome se obraćati, osim javnosti koja treba znati katastrofalne posljedice neafrimacije kulture i umjetnost, a posebno mladih talenata o kojima niko ne brine sistemski, kao što je to uređeno u sportu, a posebno u Kantonu Sarajevo.
Još jednom čestitke našim sportašima i tražimo od njih humanu i racinalnu podršku da se odvoje od kulture i još bolje organizuju u samostalnom ministarstvu.

Zašto ne surađuju umjetnici i sportisti na promociji države? To je pitanje i za kompletno društvo – za vlast i za građane i ne treba uspjeh jednih da bude argument za marginalizaciju drugih. Neko u tom pogledu treba preuzeti javno odgovornost jer je faktički i odgovoran.

Još jednom čestitke našim sportašima i tražimo od njih humanu i racinalnu podršku da se odvoje od kulture i još bolje organizuju u samostalnom ministarstvu.

LINK: https://www.vijesti.ba/clanak/630673/bh-karatisti-okiceni-medalja-sa-ep-stigli-u-sarajevo

Sarajevo, 15.2.2024.godine

Ibrahim Osmanbašić

predsjednik KNS-a

Related posts

Mandra: Namjera SNSD-a da spriječi glasanje iz inostranstva je pokušaj završetka etničkog čišćenja

Editor

MONITOR/ PROFESOR EMERITUS , MIRKO PEJANOVIĆ:  Prijetnje ratom pucanj u prazno

BHD Info Desk Administrator

90 GODINA OD GLADOMORA-AMBASADOR HERASYMENKO O ISTORIJSKIM TRAUMAMA I IZAZOVIMA DANAŠNJE UKRAJINE 

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment