BiH dijaspora

Raskošna bajramska svečanost u Australiji

banner

Islamska zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Australiji ( Sydney) je  organizirala  svečanost povodom Ramazanskog bajrama u grandioznom Bosanaskom kulturnom centru u subotu 22.04.23, gdje je prisustvovalo više od petsto četrdeset gostiju. Ova proslava se smatra jednom od većih manifestacija obilježavanja Bajrama Bosanaca i Hercegovaca u Australiji do sada.

Veliki tim pod vodstvom predsjednika Islamske zajednice gospodina Sanela Begića, postarao se da program, posluženje i atmosfera te večeri bude u najljepšem mogućem smislu bajramska, pa nije ni čudo da se tražila stolica više. Svečanosti su prisustvovali i ambasador Bosne i Hercegovine, gospodin Kemal Muftiić, te počasni konzul Amir Šahinović.

Voditelji programa, Maida Kulić Vugdalić, direktorica Bosanske škole i Jasminko Muminovć, jedan od njenih nekadašnjih učenika iz prve generacije, obučeni u tradicionalne bosanske nošnje, samo za ovu priliku, su vodili program čiji je koordinator bila Armina Brkić Musa, uz zadovoljstvo i simpatije  svih prisutnih, u kojem su se predstavili imami Jasmin efendija Bekrić, Mirsad ef. Kalajdzić, specijalni gost iz domovine mladi imam Imran Bahtanović,  izvodjači Dzenita Čengić Karup i Muhamed Čengić, hor Mošus, sa dječijim horom i horom -Djeca Smithfield-a, nenadmašni folkoristi ansamba Zambak, a srca prisutnih razgalili su razgalili i učenici Bosanske etničke škole sa poezijom, kao i tekstovima velikog prijatelja škole autora Kemala Čopra ( Hadzibega) i legendarnog Josipa Pejakovića.

Sanel Begić, predsjednik Islamske zajednice se svim srcem zahvalio svima koji su bili zaslužni za uspjeh večeri i pomogli mu u njegovom plemenitom naumu, ne zaboravaljajući ni publiku, koja nije štedila podršku i aplauz, kao i dobro raspoloženje. Na kraju oficijelnog dijela večeri, najmladji su bili posebno obradovani kada su podijeljeni bajramski paketići, donirani ljubaznošću porodice Kotorić i gospodina S. Begića. Nakon toga uslijedio je muzički program sa solistima Medinom Begić, Mirsadom Muratagić i Kemixa sa bendom. Svi prisutni nisu krili oduševljenje u želji za skorim ponovnim okupljanjem i zajedničkim slavljem.

Maida Kulić Vugdalić

Related posts

Nizozemska: Magistar Alden Pervan istrajava i daje sebe za BiH i istinu o njoj

BHD Info Desk Administrator

Za slanje izbornog materijala glasačima u dijaspori CIK će platiti više od 850.000 KM

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na akciju: Podržite “Međunarodni Dan bijelih traka”!

Copo Sejo

Leave a Comment