BiH

Christian Schmidt donio odluku tvrdeći da će deblokirati formiranje Vlade FBiH

banner

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je  odluku tvrdeći da će na taj način deblokirati imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se javnosti i saopćio da je donio odluke o “deblokadi formiranja Vlade FBiH, koje će stupiti na snagu večeras, objavom na stranici OHR-a”,.

“Prije nego što nešto važno najavim, dozvolite da kažem da je vodeći princip koji slijedim prilikom donošenja odluka princip onoga što je najbolje za sve njene građane. Ne djelujem u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili političke stranke. Princip konstitutivnih naroda se mora poštovati, a niti jedan konstitutivni narod nije napadnut. 

Kao što znate, prije tri sedmice smo se okupili i tada sam pozvao sve političare da riješe formiranje vlade uz pomoć parlamentarne većine, sedam mjeseci nakon izbora. U protekle tri sedmice puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo. U tom periodu dostavljena mi je kopija jednog prijedloga Vlade FBiH koji je uputila predsjednica Vlade, ali nije imao potpis jednog člana predsjedništva FBiH. 

Etnički sastav, prema onome što sam vidio, bio je prema Ustavu u onome što sam vidio u tom prijedlogu – osam bošnjačkih, 5 hrvatskih i tri srpska. U međuvremenu nisam vidio nikakav zvaničan niti nezvaničan prijedlog. 

Osim toga bilo je dosta aktivnosti i rasprava ali nike napravljen pomak. 

Ono što mi vidimo je zastoj, a ne radi se o sukobu konstitutivnih naroda. A volja birača na izborima ne smije se ignorirati. To je suština demokratije, poštivanje volje građana i djelovanje za institucije države, bez obzira da li se radilo o vlasti ili opoziciji. 

Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira formiranje Vlade FBiH. Ovom odlukom želim okončati zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da glasa o Vladi FBiH. Ja sam poduzeo ove aktivnosti zbog toga što nam Ustav ne daje kompletan i konkretan odgovor za situaciju u kojoj smo se našli. 

Da bi se u budućnosti riješili zastoji, pozviam stranke da pronađu trajno riješenje. Poštujući ovu inicijativu mojom odlukom se poziva Parlament da nastavi izmjene Ustava koje su u toku kako bi se spriječili buduće blokade izbora. Kao što smo u ovoj zemlji naučili, ne možemo se osloniti na dobru volju, zato sam uveo zaštitni mehanizam. Ovaj sistemski mehanizma, stupiće na snagu samo ukoliko Parlament ne postigne dogovor u roku od godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera i razrade prijedloga, uz ukidanje diskriminacije grupe ostalih i poštivanja konstitutivnih naroda. Treba pozvati organizacije civilnog društva da i oni dostave prijedloge. Ovdje se ne radi o zadatku nekolicine političara, nego cijelog društva. 

Daleko mi je draže da lokalni organi pronađu rješenje, ali sužavanje prostora da se ovo ponavlja i iznalaženje rješenja moraju ići zajedno. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani stranačke interese. Moja odluka stupa na snagu večeras, nakon objavljivanja na stranici OHR-a. 

Također, uključuje kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene s glasanjem o Vladi FBiH. Takvo glasanje nije moj pozao, nego izabranih zvaničnika. 

Dio tzv. trajnog rješenja je i integritet izbora. Vidjeli smo da su iznesene vjerodostojne optužbe predizbornih i postizborniih manipulacija. U cilju poboljšanja integriteta izbora, izmijenio sam Krivični zakon i uveo krivično djelo podmićivanje na izborima. Time se omogućava efikasno procesiuranje podmićivanja zvaničnika. To treba poslužiti kao upozorenje. Tu računam na podršku razumnih i odgovornih ljudi koji podržavaju demokratiju”, rekao je Schmidt.  
 

Agencije

Related posts

DOBRLJIN OKOVAN TUGOM: Sahranjena tročlana familija, mati, sestra i brat

Copo Sejo

Predsjedništvo BiH odlučilo – migranti ostaju na Lipi

BHD Info Desk Administrator

Više od tri decenije od svirepog ubistva potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine: Ko je 8. januara 1993. ubio Hakiju Turajlića

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment