BiH

Tuzla: Održan Okrugli sto o značaju Zračnog mosta u toku agresije za enklavu u istočnoj i zapadnoj Bosni

banner

U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli Udruženje zrakoplovaca-Zračni most Tuzla je organizovao Okrugli sto sa temom „Značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni u vojno političkom i humanitarnom kontekstu. Udruženje zrakoplovaca Zračni most želi da se 7.maj datum obilježavanja kao datum koji je nedavno prošao skupštinsku proceduru u formi inicijative u Zakonu o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području TK obilježava se kao  Dan zračnog mosta.Ova inicijativa je jednoglasno usvojena 15 marta i u narednom periodu očekuje se usvajanje izmjena i dopuna po kojem bi se 7. maj obilježavao kao Dan zračnog mosta.Kako je rečeno može da se promoviše za Bihač , a zračni most je organizovan iz Hrvatske , pa Istočne Bosne, Goražda, Srebrenice i Žepe. Što je najteže su žrtve, pogibije pilota, tehničara , medicinskog osoblja, vojnog osoblja , civila i td.

Predsjednik Udruženja zrakoplovaca-Zračni most, Izudin Maleškić je istakao svoje još više u duši sjećanje na 7.maj 1995 godine u Žepi. Važno je dokumentiranje svih činjenica i okolnosti u kojima je  izvršavano povezivanje enklave Srebrenica, Žepa, Goražde i Bihać sa slobodnom teritorijom.

O značaju zračnog mosta posmatrano kroz vojnu-političku prizmu govorio je tadašnji general Enes Husejnović i o žrtvama, najveće tragedije koja se dogodila 7.maja 1995 godine.Taj let je bio zadnji u istoriji Bosne 7 maja 1995 godine, završio je tragedijom i pogibijom kompletne posade helikoptera, pilota Džemala Malkića i Envera Čokića, kao i letača tehničara Izeta Džambića.Tada su poginula i tri ljekara , dr.Sead Halilović, dr.Husein Halilović i dr. Muhamed Deljković, takođe poginuli si u 6 putnika, a 10 ih je teže i lakše povrijeđeno.

Okrugli sto je bila i prilika da se javnost upozna sa herojima zračnog most u Krajini, gdje je poginula i prva zrakoplovna žrtva, pilot Samir Beganović, poginuli su i pilot Edvin Iftić i Meho Merdanović, kao i ministar Vanjskih poslova RBiH dr. Irfan Ljubljankić i članovi njegove delegacije.
O važnosti institucionalnog obilježavanja datuma i događaja u kontekstu zaštite tekovina odbrambenog rata i ukupne borbe za BiH govorio je general Mustafa Polutak, a o značaju letova za Srebrenicu i njihov doprinos opstanku enklave Srebrenice prije izvršenja genocida general Azir Osmanović.

O važnosti podsjećanja i razvijanja kulture pamćenja i pristupa u istraživanju i dokumentiranju svih segmenata otporom ratu protiv BiH , govorili su prof.Sead Selimović i dr.sc. Izet Šabotić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Dr.sc. Izet Šabotić je istakao važnost i značaj formacije koja je radila na uspostavi zračnog mosta s enklavama. Agresija na BiH imala je krupne posljedice na stanje bh istoriografije jugoistočne Evrope i šire. Opasnost za razvoj bh historiografije jeste uništavanje i nestanak historijskih izvora.Po nekim izvorima 50% arhivske građe je uništeno, dio je otuđen od strane naših susjeda (10.390) arhivskih kutija je neizvjesno nismo značajnije poradili na projektima usmene predaje i svjedočenje, vrijeme prolazi.  Nemamo memoarskih sadržaja, osvrta i sjećanja i drugih važnih sadržaja.

Pokušaj Udruženja „Zračni most „ želi da rasvijetli ulogu jedne bitne komponente Armije RBiH , smatram izuzetno vrijednim jer svjedoci smo da u širim naučnim i stručnim sadržajima nemamo spoznanja o tome. Ovo je prvi iskorak značajan za upoznavanje javnosti o djelovanju zrakoplovstva Armije RBiH ,o kojem se malo zna i jedini su koji nemaju svoj datum za obilježavanje.Članovi Udruženja Zračni most rade na ispravljajnju  svojevrsne nepravde, istakao je Šabotić.U toku 7.maja mi smo započeli obilježavanje, a nadamo se da će i TK 7maj obilježavati kao  Zračni most.Ovo je naša borba da se ispravi nepravda i da ćemo i mi imati svoj datum obilježavanje 7.maja ,  istaknuto je na Okruglom stolu Udruženja Zračni most u Tuzli.     

D.Rebić   

Related posts

U Sarajevu održan skup podrške žrtvama ruske invazije na Ukrajinu

BHD Info Desk Administrator

BiH: 5.902 učenika manje ove školske godine upisano u odnosu na prošlu

Urednik BiH Info Desk

Oglasio se i Poslovodni odbor RTV BiH: Direktor Dejan Kerleta samostalno donio odluku o Danu žalosti na BH Radiju 1

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment