Pogledi

IGK: Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva, ne samo sjećanje na genocid već i aktivnu borbu protiv negatora genocida

banner

IGK Saopćenje povodom 30. aprila Dana početka zločina u Prijedoru koga je nauka dokazala kao genocid!

Ljudska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru. Naučno dokazan genocid u Prijedoru je istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog identiteta Bošnjaka i Hrvata, istina o rušenju svega što odražava bošnjački i hrvatski nacionalni identitet, istina o getoizaciji Bošnjaka i Hrvata za stvaranje “Velika Srbija”, istina o pokušaju uništenja Bošnjaka i Hrvata kao naroda i prisvajanju teritorije na kojoj su živjeli. Zato je genocid u Prijedoru – Srebrenica u kontinuitetu.

Danas su preživjele žrtve i svjedoci agresije i genocida u Prijedoru poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Poručujemo im da danas i uvijek,stojimo s njima.

Ono što međunarodni sudovi, Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica nisu uopšte dirnuli jeste politički projekat u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH. Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini i zločin protiv čovjećnosti uključujući i zločin genocida.

Projekat ‘Velika Srbija’ još djeluje, atakujući na bosanskohercegovački državu. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne međunarodno priznate države dijeliti. 

Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva, ne samo sjećanje na genocid već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze, put traženja oprosta od žrtve, put izvinjenja žrtvi, put bar približavanja onom velikom, histrijskom ‘NE’ koje sve više tamni u svijetu punog zla.

Podsjećamo da se Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru i dalje teroriziraju. Oni su i dalje poniženi građani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se Prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu.

Ignorišu se zahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokućena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Ovi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka i Hrvata još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih međunarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama.

Niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah. Žrtve s pravom traže da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta žrtava genocida u Prijedoru, da  30. april, 31.maj i 20. juli postanu trajno datumsko obilježje prijedorskih žrtava kao izraza najrigidnijeg fašističkog aparthejda te da se institucionalizira i postane dio institucionalnog pamćenja, da se izgradi spomenik ubijenoj djeci i žrtvama genocida. 

Mi nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina ne pobijedi, dok se ne postigne pravda, ne donese mir za preživjele i ne izgradi prihvatljiva i ljudski snošljiva budućnost za sve građane u Prijedoru.

Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava veći od užasa zločina. Prijedorske žrtve imaju pravo na pravdu i istinu.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

IGK: Milorad Dodik je zavladao u Vašingtonu, bitnoj diplomatskoj svjetskoj destinaciji

BHD Info Desk Administrator

Cerić pisao Izetbegoviću: Priča o prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću gora je od koronavirusa

Editor

Srpsko – hrvatsko ubijanje bosanske politike: Politička neutralizacija Sarajeva

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment