BiH dijaspora

HASAN ŠEHOVIĆ, PREDSJEDNIK SSD BIH, PRED 18. SP DIJASPORE BIH U FUTSALU: VELIKI INTERES ZA SPORTSKI SPEKTAKL BH. DIJASPORE

banner

U oganizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH), tradicionalno, 18. po redu Svjetsko prvenstvo dijaspore Bosne i Hercegovine u futsalu održat će se u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, od 12. do 14. maja 2023. godine.

Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom SSD BiH Hasanom Šehovićem.

VELIKI INTERES

Zbog čega se SP održava u BiH, u glavnom gradu, ko je domaćin i pokrovitelj SP i koliko je ova tradicionalna sportska manifestacija značajna za bh. dijasporu, prvo je što smo pitali predsjednika Šehovića.

„Prije svega, SP u futsalu je najmasovnija manifestacija okupljanja mladih porijeklom iz BiH u cijelom svijetu. Prvenstvo se održava svake godine u drugoj državi gdje su domaćini naša udruženja ili savezi građana BiH koji tamo žive. Evo, po prvi put, odlukom GO SSD BiH prvenstvo se odrzava u Sarajevu, glavnom gradu, sa ciljem da se naši mladi pokažu i stanovnicima našeg glavnog grada i na taj način iskažu odanost i ljubav prema svojoj domovini. Inače, prijedlog da se ove godine prvenstvo ordži u Sarajevu je jednoglasno prihvaćen. Domaćin je SSD BiH, a pokroviteljstvo su prihvatili članovi Predsjednistva BiH gospodin Željko Komšić i gospodin Denis Bećirović. Posebno želim istaći da su i dvije općine iz Sarajeva, Stari Grad i Novi Grad naši partneri i da podržavaju i sponzoriraju ovo prvenstvo. Ova manifestacija ima veliki značaj za dijasporu BiH. Mi ovdje okupljamo mlade koji su rođeni izvan granica BiH i to je prilika da se upoznaju, sklope prijateljstva i budu kasnije u kontaktu i na taj način proširuju našu bosanskohercegovačku zajednicu, sa težnjom da se čuva naša kultura, jezik, tradicija i da se ne zaboravi domovina“, kaže predsjednik Šehović.

Koliki je interes za ovogodišnje SP i koliko se ekipa prijavilo?

HASAN ŠEHOVIĆ: Interes je kao i obično veliki. Do sada se prijavilo 14 ekipa iz 14 zemalja. Nažalost, i pored najbolje volje ove godine nećemo imati predstavnike ekipa Amerike-Kanade i Australije, a najveći razlog je materijalne prirode, posto dolazak tih ekipa iziskuje i najveće troškove.

Povodom SP SSD BiH u Sarajevu planira i niz drugih aktivnosti?

HASAN ŠEHOVIĆ: Od ostalih aktivnosti planiramo održavanje sastanka Glavnog odbora SSD BiH, na kome ćemo na dnevnom redu imati dogovore o realizaciji i planiranju naših drugih aktivnosti u toku godine, kao što su konferencija o dopunskom obrazovanju mladih u dijaspori, zatim Biznis forum privrednika porijeklom iz BiH, a koji žive izvan granica BiH, susreti žena u okviru rada naše sekcije za žene, kao i učestvovanja SSD BiH na danima i susretima dijaspore koji se u toku godine organizuju u raznim lokalnim zajednicama BiH. Također planirane su i posjete zvaničnim institucijama Sarajeva i BiH, kako bi ih upoznali sa aktvinostima SSD BiH i razgovarali o eventualnim zajedničkim projektima, a posebno je ovo vazno nakon formiranja vlasti na svim nivoima, poslije zadnjih izbora.

PRILIKA ZA BOLJU SARADNJU DIJASPORE I VLASTI U BiH

SSD BiH godinama traži od bh. vlasti bolji i insitucionalniji odnos prema dijaspori. Smatrate li da će se on promijeniti promjenom vlasti u BiH?

HASAN ŠEHOVIĆ: Da li će se ovaj odnos promijeniti na bolje u budućem periodu ostaje da se vidi u narednom periodu kada novoformirana vlast usaglasi svoje planove rada i strategije vezano za dijasporu. Nadamo se da će biti poboljšanja. Na nama je da prezentujemo naše aktivnosti i da tražimo od institucija na svim nivoima u BiH puteve za saradnju i zajedničke projekte.

Haris Halilović

H.H.

Related posts

Sent Luis: Za Dan nezavisnosti BiH otvara se Centra za bosanske studije

Editor

Duraković: Ohrabrujuće vijesti za bh. građane u dijaspori koji nisu na vrijeme dobili glasačke listiće

Urednik BiH Info Desk

Wizz Air zatvara bazu u Sarajevu

Editor

Leave a Comment