BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 462: DANAK STIGAO NA NAPLATU

banner

Nakon tragedije u Beogradu sada će se razletjeti “struka”, politika, roditelji, građani da peru savjest. Pominju ovi i oni krivci, a ne duži- ukratko kako je davne 96. na “temu” ratnih igara reagovao ovaj Bosanac u Skandinaviji. Fokusirao na prodavnice gdje su izložene ”igračke”, a kada je krenulo razmahivanje video-igrica udaren je temelj edukativnog programa za osnovce koji je zaokružen u Švedskoj. Prvo je naručeno da pišem tekst za teatarsku predstavu Zašto sunce plače?! (Varfor gråter solen) kada je Bergen sa Gljivom Mira, pored mirovne i turističke strane planirao (i) velike “poslove”. Za par godina trebao je biti promovisan u EU grad kulture i turizma. Poznato zašto ponudu nisam prihvatio, koja se ne odbija i gdje je ”preče”.

SKANDINAVCI S PRVE KLIKNULI: Po preseljenju u švedski Örebro, nakon moja dva polemička članka u Nerikes Allehanda, da treba krenuti sveobuhvatna kampanja protiv ratnih igrica i da me kao roditelja iritiraju, brzopotezno je u Lars Vivalius skola prihvaćen edukativni program za dječije ambasadore mira, baziran na spomenutoj norveškoj teatarskoj predstavi, gdje djeca na svećanosti, povodom 24. oktobra, Dana UN-a, primaju diplome a ratne igračke bacaju u kantu za smeće..!

Nakon dvije godine rezultat: u Skandinaviji više se ne prodaju…!

A kod nas? Haj neka se predstava odigra na bosanskom, sto puta potrebnija. I bude ”uvod” za razgovore o rečenom programu. Koji pljaf- da ne ponavlja već pisano, od dupke pune pozorišne dvorane do toga da su akteri ponajviše razmišljali o novcu. I ama baš niko od struke da se “zainteresuje”, priupita da bi možda bilo dobro “uvesti” i u naše škole. Bio je izuzetak direktor Zeničkog pozorišta Marušić da se predstava tamo ”prenese” i jedna tuzlanska škola. Ali prvo treba “odobrenje” od nadležnih. Badava predlagao sastanak i slao mailove kome treba.

Čudio se sam sebi otkud toliko strpljenja svih proteklih godina da objašnjavam, ukazujem, pokazujem… A vrhunac blamaže u zadnje dvije godine nakon definitivnog povratka. U Leirviku, Bergenu, Örebru svi moji projekti i programi su objeručke prihvaćani, poćev od BIKS-a, FN sambadet (UN veza u Bergenu), Redd Barna, ÖIC Kulturalliasen, Kultur bildingnemden, Kulturskola…

SVE NA TANJIRU, ALI..: Kod nas “niks”! Zvornik poklopljen politikom, u Tuzli sa neke druge strane je zastoj (?!). Pa ni “mukaet” što je projekat oho- ho nadograđen, pročišćen, u realnim okvirima i alternativom da ide etapno: Regionalna mirovno- turistička, obrazovno- ekološka i zdravstvena inicijativa. Za početak na relacijama “trokuta” Tuzla- Zvornik- Srebrenica, potom proširi na cijeli region.

Nadolazim da može biti problem što ovdje nema šta da traži politika i sve viđeno kod nas. Ili što je moje ime ”Dijaspora”. E pa, ”rezultate” imamo i više se ničemu ne treba čuditi, pa ni toj tragediji u susjedstvu. A moji programi čekaju i ne prestajem pitati ima li još kakvih falinki..?

Skandinavci su odmah ”kliknuli” na inicijative Seada Hambiralovića. Posebno oko edukativnog programa i još prije dvije decenije stala je prodaja dječijih ratnih igrački

P.S.

Oko spomenutog ”trokuta” već je iskristalisano kako bi moglo krenuti. Takođe sa malim dopunama

i obrazovno- ekološka inicijativa verifikovana u zemlji EU. Oko mirovno- turističke najaktuelnija je oko ”ukazanja” u Zvorniku i zaokruživanje ”lepršavog” programa u saradnji sa tuzlanskom Galerijom Oblik. A upućeno je pismo namjere UKC Tuzla i Panonici ako su zainteresovani za realizaciju jednog sasvim novog ”pristupa” animacije oko smanjenja, pa i prestanka pušenja. Što je praktično najavljeno u prošloljetnjoj knjizi o slanim jezerima. To je u okviru zdravstvene inicijative sa još nekoliko inovacija koje će biti predočene ako se prihvati. 

A pošto je otezanje u Tuzli prešlo svaku mjeru, a nikakvog odgovora iz Gradske uprave, prekjuče odaslao mejl sa upitom hoće se- neće dobiti odgovor? Stigao je juče, tempiran minut do 16.00. Haj ne treba da je to ”razvlaćenje pameti” i još jedno majstorsko pismo! Pametnom dosta u jednoj izvučenoj rečenici. Narednih dana oba biće objavljena i da se napokon svede sva priča.

Sead Hambiralović

Regionalni projekat u osnivanju DaBudeBolje- GljivaMira

Leirvik, Bergen, Örebro, Tuzla, Zvornik
­­­­­­­­­­­­­__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, Fb grupe BiH dijaspora infodesk i Zvornik u srcu – Drina u Venama, povremeno portal Oslobođenja, Moja BiH i šalje na oko 250 adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com

Related posts

NOVA GENERALNA KONZULICA BiH U FRANKFURTU VIŠNJA LONČAR

Editor

Kathrin Numić je Njemačku zamijenila BiH i sa mužem Nerminom pokrenula zanimljiv biznis

Editor

U BiH omogućen ulazak djeci i supružnicima bh. državljana

Editor

1 comment

Bijeli golub ponovo (ne) leti 463:  ČEKANJE NOVOG GRADONAČELNIKA (1) – BHDINFODESK 08/05/2023 at 00:18

[…] Bijeli golub ponovo (ne) leti 462: DANAK… […]

Reply

Leave a Comment