Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne) leti 463:  ČEKANJE NOVOG GRADONAČELNIKA (1)

banner

Piše: Sead Hambiralović

Napokon rasplet sa dva ”velemajstorska” pisma od tuzlanske Gradske uprave. Haman bilo nezgodno direktno – ”prevedeno”: ne i ne! Nebitno je li sa ”recenzijom”. Ni slučajno pogođen! Pa i zbog onog: ”Pihtija, poletjeće Bijeli golub, poletjeće..!”, žustro će prošlog ljeta u sekvenci, poviše Zvornika na Kuli, poznati Banjalučanin, Hamdija Trnovac. Sad mogu dodati: Pa i ne mora poletjeti baš iz Tuzle..!

Samo dva puta ”iskočio”, a o još jednom biće u jednom od dva nastavka: prvi nakon trakavice od prije dvije godine da sretnem bivšeg gradonačelnika- na tri minuta! Trebalo bi da je moj povratak iz Švedske sa nekom mirovnom ”težinom” i ako se ima interesa obnovi započeto iz 96, 97 i 2000- novih je ”detalja”! Uredno sam se najavio portparolu, jeste- nije prenijeo? Ništa od odogvora (?!). Savjetovano da pismo pošaljem direktno glavnoj sekretarici. Opet ništa te razlog da krenem sa feljtonom i ”podastrem” suštinu problema. Prvi sa naslovom Bijeli golub ponovo (ne)leti 323: TRI KNJIGE I „ON“ (1) . Sa ukupno 11 nastavaka i može se naći na portalu dijaspore BHDINFODESK.

ZAREDANI AFERIMI: Abdulah Sidran i Fadil Sarajlić imali su debele potrebe da očitaju lekciju ”prvom čovjeku Tuzle” i ”posvete” tolike stranice. U mome ”Bijelom cvijetu iznad puta” na par mjesta spomenuo šta je povod čitavog ”slučaja”. Onda oko zaredanih fontanaaa, nakon moje sa bijelim cvijetom na Kazanbašči. Ispašće ”šlag” na večeri nakon promocije knjige dr. Svetlane Broz. U restoranu, s desna sjedila do mene, kada je sa druge strane stola (opet ON) namjeravao nešto zamoliti a ni na jedno prošlo nije zahvalio (Nije ije ispunio zadatak koji je dobio od Bešlagića, već moj dolazak iskoristio- mogu li pomoći oko jednog kontakta u Oslu a vezano za njegovu knjigu, op.a.)

Posebno koliko je bilo ”inspirativno” moje oštampano o Gljivi Mira na engleskom i poslato holandskim gradovima. Ostala sumnja da je ”preinačeno” u Kuću plamena mira na Banji. ”Unuka” je u dobroj namjeri predlagala da se to ”objedini”, a nisam želio zbog Srebrenice i elementarnog koje nije ispoštovano.

Radi ”viših” interesa dobio je priliku da se ”iskupi”. Na koncu primao je platu za to, a ja godinama sve zadžabe. Samo kratka poruka, a vrlina je da mogu razumjeti i praštati..!  

Kako ko umije da ”pamti” i koji autogolovi! Ljutnja, a ja bih trebao dvostruko više da pamtim koliko je sveukupno Tuzla koštala po dvije ”linije”, plus kako se odrazilo na familiju nakon bolnih razočarenja. ”Osveta” li je kad je do mene došao haber ”dok je on na čelu grada Gljiva Mira u Tuzli nikada neće biti izgrađena!” E pa, pošto sam pretpostavljao da to nije privatni grad neka ostane zabilježeno da sam prije tri- četiri godine odaslao (i) pismo namjere Gradskoj upravi, ili će biti Gradskom vijeću i – (ne)očekivano bez odogovora…

OBEČAVAJUĆI SASTANAK: Loše li procjene čekanje izbora novog gradonačelnika i najavio indirektno. Ne preko spomenute sekretarice i portparola, već Kancelarije za poduzetništvo. Je li ili nije bilo potrebe da spomenem jedan detalj, vezano za njegovog časnog oca i valjda je trebalo zanimati sina. Namjesto kod ”glavnog”, ipak je bio obečavajući sastanak sa sadašnjim sekretarom. Odužilo sa odgovorom. Napokon stiglo je pismo:

Uvaženi g-dine Hambiraloviću, bila nam je izuzetna čast i zadovoljstvo upoznati Vas, kao i Vaše veoma zanimljive i kreativne ideje te s tim u vezi i jasno iskazani entuzijazam, senzibilitet i patriotizam, vezano za u konkretnom slučaju mogućnosti i pretpostavke po pitanju implemenetacije određenog broja Vaših izuzetno plemenitih i nadasve društveno korisnih i osmišljenih projekata, sa kojima ste nas na radnom sastanku i upoznali (projekat izgradnje „Gljive mira“ kao regionalnog centra za mir, izgradnje bungalova za školu dječijih ambasadora mira, postavke „Bijeli golub“ sa doniranim eksponatima i slikama i dr.), koji bi u svakom slučaju umnogome doprinijeli i obogatili postojeću nematerijalnu, kulturno-umjetničku scenu i stvarnost, te sa edukacionog aspekta imali pozitivan uticaj na društvenu svijest i realitet u oblasti civilnog društva na ovim prostorima, što bi kao takvo, dodatno unaprijedilo i promovisalo neke temeljne, esencijalne vrijednosti, oličene u pojmovima: multikulture, tolerancije, mira, suživota, pomirenja i razumjevanja, kao temeljnim vrijednostima na kojima se zasniva svako moderno društvo.

Ovo tim prije, jer iz Vaših predloženih projekata (koje ste nam prezentirali u glavnim crtama), nesumnjivo proizilaze njihovi transparentno izraženi i multifunkcionalni društveni ciljevi, koji se ogledaju prevashodno u njihovom mirovnom, turističkom, obrazovnom ali i u marketinškom kontekstu, kojim cijela ova ideja u suštini i „zrači“, a što bi im kao takvim, opet dalo jedan sasvim jasan i prepoznatljiv društveni značaj.

Obzirom na navedeno, svoje eventualno učešće odnosno participaciju u realizaciji izloženih ideja i projekata, zasigurno bi našao i veći broj zainteresiranih subjekata, kako iz vladinog, tako i nevladinog sektora, prvenstveno iz oblasti kulture, umjetničkog stvaralaštva i aktivnog građanstva.

Stoga, imajući u vidu sve naprijed izloženo kao i Vašu, više nego iskazanu zainteresiranost za realizaciju predloženih ideja i inicijativa, Vaša stečena iskustva i kompetencije koje ste u ovoj oblasti, u svom dosadašnjem radu, kako u zemlji tako i u dijaspori, nesporno dokazali, ovim putem se u cilju veće operativnosti u komuniciranju i korespodenciji, obavještavate da ćete o raspoloživim mogućnostima, načinu i terminu traženog prijema kod Gradonačelnika i tima njegovih suradnika iz resornih službi za upravu, po ovom kao i drugim pitanjima i modalitetima vezanim za predložene projekte te mogućnostima njihove eventualne realizacije, u svakom slučaju biti uredno i blagovremeno upoznati te neposredno kontaktirani (a po potrebi i u cilju bliže koordinacije, upućeni i na odgovarajuću kontakt osobu/subjekat iz nadležnosti Grada kao jedinice lokalne samouprave ili civilnog sektora), kako bi svoje lične i profesionalne obaveze u skladu s time, mogli adekvatno planirati i prilagoditi. 

U to ime Vam se g-dine Hambiraloviću, ispred Gradske uprave Tuzla, ovim putem unaprijed zahvaljujemo na iskazanom razumijevanju i profesionalnoj saradnji.                                                                                                             

Srdačan pozdrav.                                                                                                                                                                           

S poštovanjem, Grad Tuzla, Sekretar organa državne službe Almir Šuta, dipl. Pravnik.                                       

PONOVILA RANIJA LOŠA ISKUSTVA: A drugo ”iskakanje” desilo se u srijedu, kada sam čuo za tragediju u Beogradu, a moji temeljni edukativni programi upravo su o tome i koji je rezultat postignut u Skandinaviji. A u Tuzli, gdje sam prvi put čuo za IMT, pa za vrijeme promocije projekta poznato ko je upozorio ”da pripazim da me ne prevare…”- isčekivanje (?!).  Najgore ”stanje”, moguće namjerno ”razvlačenje pameti”. Načekao se odgovora, zapucao ”lično” u Gradsku upravu. Nema koga treba a radi novih okolnosti odaslao kratku poruku može li se dobiti čim prije odgovor? A ovako išlo ranije pismo:

Gradska uprava , Sekretar & Kancelarija za poduzetništvo,Tuzla 25. 4. 2023.

Poštovani,

Još jednom hvala na lijepom susretu, posebno na superlativima vezano za moj angažman. U jednoj od zadnjih kolumni na stranici GljivaMira i portalu dijaspore spomenuo pozitivnu reakciju sa strane Gradske uprave (misleći na Vas i dobijeno pismo, op.a.) i najavio pokretanje Regionalne mirovno- turističke, obrazovno- ekološke i zdravstvene inicijative. Za početak na relacijama “trokuta” Tuzla- Zvornik- Srebrenica, potom proširi na cijeli region.

S obzirom na sva loša iskustva još od 1996 i 97., te 2000., pridodati i zadnje dvije godine, Vi ne odlučujete- slično i iskreno će neke godine direktor Panonike, s kojim imam lijepe i inspirativne relacije pa ću zamoliti odgovor: ima – nema mogućnosti da se moj projekat realizuje u Tuzli? Koji je veoma ambiciozan i zahtjevan. Ako je u pitanju nedostatak kadra imao bih prijedloge i eventualno etapno da se krene. A ni slučajno ”na mala vrata” s obzirom na aktuelne političke interese. Projekat nudim Gradu Tuzla, a koja je opcija na čelu, može i ne mora da zanima jer ne pripadam ni jednoj. Moje ime je Dijaspora i jedan od onih koji se vratio iz svijeta. A sve može (i) pojednostaviti oko odluke, da projekat ide na Gradsko vijeće i u desetak minuta najelementarnije predstavim.

Svako dobro,

Sead Hambiralović, regionalni projekat u osnivanju DaBudeBolje- GljivaMira                                                                                               Leirvik, Bergen, Örebro, Tuzla, Zvornik                                                                                                                                                                                                                       

P.S.    

Odgovor u narednom nastavku i zašto je najpogodnji bio ”auditorij” Gradsko vijeće. U tom slučaju nije bilo potrebe ”uguravati” susret sa novim gradonačelikom. Sretao mnogo važnije. Pisano o norveškom regionalnom premijeru Hary Herstadu, a ne dade se u Stokholmu susret sa  Anom Lind- zagovarano da me ”primi” neposredno prije atentata. Prije nje ode i Palme. A kod nas ko me sve sa respektom ”primao”- od Selima, zvorničkih gradonačelnika i ne reda dalje.

Nema dvojbe da je u Tuzli na sceni ”uhodani tim” kojem sam imao namjeru (in)direktno kako stvarno funkcionišu neki ključni ”elementi” Grada, struka i javno mnjenje. Ako bi se vagalo o prioritetima pitanje da li bi pretegao plus. I uklapa u sav jad ovog društva. Pa i oko prošlonedeljne tragedije. Zbog dva nečinjenja, nereagovanja i moglo svesti    pod VJEROVALI ILI NE!    

U naslovu kao ilustracija sviječa Lys for barn i krig (Svjetlo za djecu u ratu). Ideja je nastala na otoku Stord i obično prati moje programe. Zadnji u Kristalnoj dvorani (predavanje ”Čovjek koji traži svjetlo”), a prošlog ljeta u Ateljeu Ismet Mujezinović na promociji moje knjige Panonika, priče sa slanih jezera.  

U vezi kolumna Bijeli golub ponovo (ne) leti 462: DANAK STIGAO NA NAPLATU – BHDINFODESK 

Sa malim dopunama je i na Fb stranici GljivaMira. A imponuje česta “razmjena” javnog djelovanja sa prof.dr. Esadom Bajtalom- poslao link  https://www.youtube.com/watch?v=Yii_MVSPsuQ i u bobu slično sa onim što godinama zadžabe trubim. Sada je đavo došao po svoje. Dobri Esade, “lače” je ispalo šta si izbiflao u kameru- pametnom dosta!

___________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: portal BHDINFODESK, Fb grupe BiH dijaspora infodesk i Zvornik u srcu – Drina u Venama, povremeno portal Oslobođenja, Moja BiH i šalje na oko 250 adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com

Related posts

FOND MEMORIJALA: Sačuvane predmete iz rata poklonite muzeju

“Fudbal u jugoslavenskom haosu”: Nacionalističke ludosti

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 331: ČOVJEK JE UVIJEK (I) NA DOBITKU (10)                         

Editor

1 comment

Bijeli golub ponovo (ne) leti 465: RATNE IGRAČKE NA KAPIJI !!! – BHDINFODESK 12/05/2023 at 00:18

[…] Bijeli golub ponovo (ne) leti 463:  ČEKANJE NOVOG GRADONAČELNIKA… […]

Reply

Leave a Comment