Sport

U susret 18. SP dijaspore BiH u futsalu: Bosanski Finci u podmlađenom sastavu dolaze u Sarajevo

banner

Svima nam je poznato da su reprezentativci naše zemlje popularni “Zmajevi”, dok su reprezentativci Finske u toj zemlji dobili naziv “Lavovi”. Momci koje ćemo vam predstaviti morali bi biti neka kombinacija ovih dvaju simbola “Zmajevi-Lavovi” jer oni su naši Bosanci koji predstavljaju Finsku na 18-tom svjetskom prvenstvu bh. dijapore, koje se ove godine održava u Sarajevu od od 12. do 14. maja.

U Finskoj je sve fino, tako bar tvrde statistike, koje su stanovnike ove zemlje već nekoliko godina zaredom, proglasili najsretnijom nacijom na svijetu. Naši Bosanci u Finskoj su sretni i zadovoljni, ima ih nešto više od tri hiljade i taj broj se svakako iz godine u godinu povećava. Na inicijativu Bosanskog kulturnog centra u Finskoj, koji je član Svjetskog saveza bh. dijaspore, i ove godine je formirana futsal ekipa, koja će predstavljati finske Bosance na turniru u Sarajevu. Finski Bosanci su do sada učestvovali tri puta na ovom najbitnijem sportskom dešavanju bh. dijaspore, u Danskoj, Norveškoj i Turskoj.

Najveći uspjeh ove ekipe je to što svakim novim nastupom uspijevaju podmladiti svoju ekipu. Na prošlom prvenstvu u Turskoj zapažena je igra mladog reprezentativca Finske u futsalu Aladina Lješnjanina, a ove godine u ekipi će sigurno bitnu ulogu odigrati mladi igrač fudbalske ekipe TPS Turku Emin Bačić. Pored Emina, za ekipu finskih Bosanaca nastupit će i Armin Lješnjanin, Elvis Deumić, Dženan Hadžić, Šemsudin Purković, Anes Slipić, Sanel Menković, Elnur Mumić, Senad Hamzić, Elvedin Fišo, Edis Muratović i Damir Mehmedović. Trener ekipe je Mirzet Deumić. Kao moralna, a ako zatreba finansijska ili neka druga vrsta podrške, uz ekipu su ove godine: predsjednik kluba FC Bosna Turku Elvis Bačić, Sadin Deumić, Denis Bačić i povrijeđeni igrači Aladin Lješnjanin i Nihad Krajišnik.

Momci iz Finske posebno ističu značaj malobrojne zajednice Bošnjaka iz Sandžaka u Finskoj, koja je velika podrška za ekipu bosanskih Finaca. Igrači ekipe bosanskih Finaca i ove godine samostalno finansiraju sve svoje troškove odlaska na ovo prvenstvo, a ove godine su odlučili, da za ekipu kupe i kompletnu novu opremu finske fudbalske reprezentacije. Za neke nove turnire, pokušat će obezbijediti i sponzore, po uzoru na svoje kolege iz drugih reprezentacija. Bosanski Finci na ovaj turnir, kao i svaki do sada, idu sa parolom: Najvažnije je lijepo druženje sa našim sugrađanima, a na kraju uvijek pobijedi Bosna i Hercegovina.

Damir Dado Mehmedović

Related posts

Ženska A reprezentacija: Sestre Japić iz Amerike odabrale Bosnu i Hercegovinu

Editor

Spuštena zavjesa na Chicago BALKAN SOCCER CAMP: Amerika je puna bh. talenata

BHD Info Desk Administrator

Robert Prosinečki je otkrio početni sastav koji će se suprostaviti Grčkoj

Editor

Leave a Comment