Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne) leti 465: RATNE IGRAČKE NA KAPIJI !!!

banner

Nastavak feljtona ”Čekanje novog gradonačelnika” (3)

Piše: Sead Hambiralović

Fotos od prošle godine, a još su dva na linku Bijeli golub ponovo (ne)leti 364: ORUŽJE NA KAPIJI (1) Pa i kratak razgovor sa vlasnikom štanda. Vjerovao sam da će ove zime biti zabranjeno. Za svaki slučaj otišao- ponovljen je do boli nevjerovatan prizor i nisam imao želje nanovo snimiti. Rezigniran i pomućenog raspoloženja odmah otišao.   

IZAZOV ZA VRSNOG PEGAGOGA: Poslao poruku dvjema školama koje su trebale da se ”eksperimentalno” uključe u moj edukativni program Škola za dječije ambasadore mira, realizovane u Švedskoj. Koja upravo ”obrađuje” ovaj problem. Sa dva moja polemička teksta u Örebru, i dječijom predstavom u Bergenu uticalo da se u Skandinaviji stane sa prodajom ratnih igrački. Sinula ideja da narednog dana sa jednim ili dva razreda prošeta do Kapije, formira polukrug oko štanda i nastavnice pitaju učenike šta vele za ”igračke”..? Za vrsnog pedagoga mogao biti izazov, tema za pismeni zadatak, razgovor i brojne druge mogućnosti.

Bez odgovora (?!). Od ranije ove škole su bile saglasne za predloženi program, samo prvo treba dobiti odobrenje od nadležnih. Ali je do njih teško doći (?!), džaba slao mailove i ostavljao poruke… Onda sam predložio ako je moguće organizovati susret sa roditeljima. Šutnja, jer i zato treba tražiti odobrenje. Pojavila se ideja da se organizuje u Mjesnoj zajednici na Slatini i- od svega ništa..! Više na linku: https://bhdinfodesk.com/2022/01/11/bijeli-golub-ponovo-neleti-365-nije-do-djece

Dalje ne treba. A pisano ko je od hiljade i hiljade prolaznika- iz ”struke”, medija, roditelja, nena, baka…, jedini reagovao. Neka gospođa sa šeširom i zapisao dramaturški tok interesantnog razgovora. Ako se ikada steknu uslovi valjaće sa ovom sekvencom dopuniti spominjanu norvešku verziju predstave koja je temelj programa, aktuelniji ne može biti!

Sačuvane su video trake iz Bergena. U tuzlanskom Narodnom pozorištu na našem jeziku odigrana samo premijera. Da ne ponavlja ono ružno šta se desilo. Nedavno kontaktirao- nije ništa sačuvano- ni trake, ni scenografija, ni lutke..!

I da skratim a veoma je ozbiljan problem! Drugi nastavak mini- feljtona išao je u srijedu i sumnja da je zarana ometen. Postavka na Fb nije prošla, niti otišlo na oko 200 mail adresa…Na portalu dijaspore i Fb njohovoj grupi sve je bilo OK. Tek popodne nanovo poslao i ko je dobio- dobio.

O autorskom i mirovnom angažmanu Seada Hambiralovića objavljeno je nekoliko stotina tekstova, radio i TV emisija kod nas i Skandinaviji. Sa ulaskom u priču Tuzle protežirao je kao multinacionalnu oazu i eto kako mu je vraćeno od aktuelne vlasti. A kada je najavljen povratak ovaj Bosnier je ispraćen iz Leirvika na otoku Stord sa otpjevanom norveškom himnom. U pozadini ”scenografija” kako Bijeli golub u zraku nosi Gljivu Mira a pored velikim slovima TUZLA. Ponovilo u Bergenu na koktelu kada se posebno zahvalo na saradnji Arne Öy, šef FN sambandet. A lijepo je bilo vidjeti novinski naslov u ”Sunhordland avis” iznad velikog fotosa: ”Hambiralovic takka fredsvener”.

A DJECA SVE ”UPIJAJU”: E, moji viiiii, šta sam u zadnje dvije godine od vas sve doživio. I nemojte misliti da se svetim – imam ”pravo ” zbog onih majkinih 49 posto, a sa Zvornikom uskoro svesti- predložiti radi očevih 51. Jedna od mojih ideja već je sa Made in Bosnia and Herzegovina i takmičim sa svijetom, a vi nastavite sa Sarajevom. A dokle su (i) oni dobacili, kao nekadašnji olimpijski grad-  haman ”gode” nazivi navijačkih skupina Horde zla i Manijaci?! Ili makar sa novinarske strane ne reklamira. Kod vas su Fukare, čuj sam sebi tako ”tepati”! Sve su to loše kockice i ne čudi da je preneseno i na djecu!

I niti slučajno da neko pomislli da sam se ovim uključio u pripreme da se neko (do)ruši. Imam ja prečeg- za još 5-6 nastavaka bilo je materijala, ali dovoljno i ovoliko. I budite dase- reagujte. Ako je do Fb, umijem se izviniti, što bi mogli i portparol i sekretarica Gradske uprave pa naviše i dalje ne nabraja. A pomoći da mi se za ovih 25 godina povremenog prisustva nađe  neka ”javna greška”. Ima nedavna nehotična i ako je drugar iz vašeg tima primijetio. Neka spomene, a svako zašto ima i svoje zato. I naredaću i dodatne sve vaše, pa neka se izvaga.

Mailovi su u impresumu pa opletite, timski. Danas u 12.00 isključujem laptop i red je do ponedeljka odmoriiti. Najbolje pošaljite utorak i biće objavljeno na Fb stranicama Gljiva Mira, BIH DIJASPORA INFODESK i portalu BHDINFODESK.

ZA KRAJ: Razumjeti da je sve kod nas pro(h)lupano. Prije tri godine Selim će hajmo u dva susjedna grada. Veli, tamo su još jedino normalni gradonačelnici. Poveo i unuka neka ”vježba”. Na startu nije ispalo dobro, a za drugom posjetom nisam imao želje.

A ponoviti istinski rezultat, a to je zahvaljujući Seadu Jamakosmanoviću, nekadašnjem guverneru TK  i Nihadi Latifagić, ministru obrazovanja… Te 97. za vrijeme Dana GljiveMira srdačno ”primili”- razumjeli koncept, odaslali pisma školama da učenici urade ”Dječije zastave”. Ispale najbolje i ”forsirao” za vrijeme mojih  programa po Skandinaviji- dobacile i do Velsa u okviru Dana norveške kulture. Prenesene i biće jedan od najdragocjenijih eksponate buduće muzejske postavke Bijeli golub. A ni ”mukaet” od vlasti šta sam predložio na Banji sa tim zastavama, samo u odgovarajućem materijalu a mogle uklopiti i kao vizuelna nadopuna kako sa njima Bijeli golub slijeće na Kapiju…

Znači, nije sve crno jer doživio sam (i) dosta vedrine u ovom gradu, posebno na slanim jezerima. Nadam da se vašem timu nije smračilo vezano za inicijativu oko pušenja. Pismo namjere je poslato UKC-u i Panonici. Oko prošlogodišnjeg mogućeg ”bojanja” da neće umanjiti posjetu- ”dapaće”, što bi rekli zapadni susjedi. Objasniću, ako treba i ”nacrtati” zašto bi trebalo krenuti. Što zasigurno nema ni u jednoj turističkoj destinaciji+ priča+ Kaimijina pjesma ”Ostante se tutuna!”

A zbog postojećih ”okolnosti” ni ovaj put neću aplicirati kod Turističke zajednice. I koje koicidencije, danas istiće rok. Poslaću gdje treba iako ”ništa ne odlučuju”. Naslov najnovije inicijative: OSMJEH SEZONE/ PANONIKA 2023.                                                                                                                                                       

E pa, jedan tako i čista je psihologija. A u ovom ”slučaju” ne treba niko da brani, niti da skupljam lajkove podrške. Kada je juče tek popodne kolumna ”proradila” odmah se javio često spominjani Hamdija Trnovac i u svom stilu piše iz Švedske: ” Imao sam drugaječiju viziju o Tuzli. Imam je i sada, ali Gradska uprava te handri, neovisno koliko si štofa do sad uradio. I to ne običnog, već kangara, za kojeg mnogi i nisu čuli. Oni se prave sljepci, a oni obični su tukci. Jer Tvoje ideje Tuzla- Zvornik – Srebrenica, sa kojima se bum može napraviti, povezat, uvezat, o Bože, a ima se šta pokazat, ali …Nije Ti lako deverati. Želim Ti dobro zdravlje, mirno more i krupne zaveslaje…

U vezi: Bijeli golub ponovo (ne) leti 462: DANAK STIGAO NA NAPLATU – BHDINFODESK

­­­­­­­­­__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: Fb stranica BIH DIJASPORA INFODESK i portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobođenja, Moja BiH i šalje na oko 200 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Švicarska: Cijelo selo postaje hotel

Bijeli golub ponovo (ne) leti 500 – J u b i l a r n A:  ČOVJEK JE UVIJEK (I) NA DOBITKU

Copo Sejo

IZ RIZNICE MUDROSTI: MOJE, VAŠE I NAŠE MISLI I PORUKE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment