Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne) leti 464: ”VELEMAJSTORSKA” POSLA

banner

Nastavak feljtona ”Čekanje novog gradonačelnika” (2)

Piše: Sead Hambiralović

”Ovdje prolaze samo gradonačelnikove ideje..!”, veli onomad Sinan Alić kada sam zatekao iritiranog na pasareli kod drugog ulaza na Panoniku. Iz protesta postavljao tablu sa idejom da to bude Most panonskog mornara. U spomen na Balaševića. Neko skidao, a dobri Sinan imao još nekoliko ”rezervnih”. Ubrzo nenadano ode. Na fotosu bljesak na ogradi tik do njegove glave…                                                                    

Ranije vazda tužni Ćazim Sarajlić, a prezimenjaku Fadilu gombanje sa Tuzlom otišlo na srce. U zadnji čas u Ljubljani završio spomenutu knjigu pored Sidranove je i moje.

Ovo kao uvod, nastavlja tema.

PISMO OD GRADSKE UPRAVE: Uvaženi g-dine Hambiraloviću, povodom Vašeg e-maila od 03.05.2023. godine kao i o mogućnostima realizacije nekih od Vaših ideja koje ste izložili na radnom sastanku održanom u administrativnom sjedištu gradske uprave Tuzla, a koje se tiču projekata kao što su: „Gljive mira“, postavka „Bijeli golub“, projekat izgradnje bungalova za školu dječijih ambasadora mira kao i drugih izuzetno zanimljivih ideja i iskustava koja ste tom prilikom prezentirali, ovim putem Vas još jednom podsjećamo (na što ste već uredno i upoznati u elektronskoj korespodenciji od 23.03.2023. godine), da bi u slučaju iskazanog opredjeljenja odnosno eventualne zainteresiranosti za potencijalnom participacijom/učešćem Grada u bilo kakvoj vrsti realizacije nekog od Vaših izloženih projekata ili ideja, u svakom slučaju bi već bili uredno i blagovremeno kontaktirani i upoznati ili po ovom pitanju eventualno upućeni na odgovarajuću kontakt osobu ili subjekat iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave, kako bi svoje lične i profesionalne obaveze u skladu sa time, mogli adekvatno i pravovremeno planirati i prilagoditi.

Stoga se u vezi svih Vaših izloženih prijedloga odnosno projekata kao i drugih vrlo interesantnih ideja, u svakom slučaju imate mogućnosti obratiti se institucijama sa javnim ovlaštenjima, kako sa područja TK-a, tako i entitetskog ili državnog nivoa kao i subjektima civilnog društva, kako bi time na adekvatan i transparentan način bile dodatno promovirane i unapređene temeljne društvene vrijednosti, koje su oličene u pojmovima kao što su: multikultura, tolerancija, mir, suživot, pomirenje i međusobno razumjevanje.

U tom smislu Vam g-dine Hambiraloviću, želimo mnogo sreće i uspjeha u Vašem daljem radu, kao i u ostvarivanju i implementaciji osnovnih programskih načela i ideja, sa kojima ste se u svom dosadašnjem radu, uspješno rukovodili. 

S tim u vezi, unaprijed Vam zahvaljujemo na iskazanom razumjevanju.                                                                                                             S poštovanjem,                                                                                                                                                                                                 Grad Tuzla, Sekretar organa državne službe, Almir Šuta, dipl. Pravnik.

DO MENE JE ŠTO S PRVE NISAM SHVATIO: Sada jasno kao dan! Nije bilo potrebe zahvaljivati na ”iskazanom razumijevanju”. Bolje nerazumijevanje zašto sam toliko ”navro” sa tim mojim?!! E pa, što otvara razna pitanja i može biti da je po Gradsku upravu u ”nezgodnom trenutku”. Ide i na dušu obrazovanja koje je pod patronatom Kantona. Svaka čast i rahmet nekadašnjem guverneru i ministrici obrazovanja…, koji su s prve ”razumjeli” jedan od propratnih programa i ostvaren veličanstven rezultat! Pobliže ispod fotosa, a biću iskren: nakon prekodrinskog događaja i vijesti iz Bihaća dokle je sve otišlo sa našom djecom, programi GljiveMira sve više se ”ukazuju”. Nemam nekog ushićenja, haman zamorio. Imao ”plan”, ko neke ”uslove” da se u Tuzli objeručke prihvatilo. Da je organizovan sastanak u širem sastavu, donesen projektor jer je trebalo ”uči” (i vizuelno!) u sasvim zaokruženu priču, mnogo interesantniju od one davne promocije u Kristalnoj dvorani. A oko nekih prišteđenih para išle bi isključivo za pripremu muzejske postavke Bijeli golub. Ostalo neka ”ganja” tim u koji ne može svako. Ono ”probno” Made in Bosnia and Herzegovina dosanjao ali obilo o glavu. To se više neće ponoviti i dobro je što ne ”kanuše” onih 6,5 milona dolara! Sada je u pitanju još važnije, zbog sveukupne situacije u najširem i vjerujem obezbijediće se finansiranje – ”sitnica”, red vrijednosti borbenog aviona ili tenka. Ooo, tugo svjetska- nije li bolje i jeftinije ulagati u mir, nego u rat?!    

A ne mogu se načuditi kako sam prevazišao sebe sa prošloljetošnjom knjigom (Panonika, priče sa slanih jezera, op.a.)- sa toliko gorkih pilula i na tanjiru donjeo besplatnu reklamu! Od Turističke zajednice ni kurtoazno hvala! Da, imao sam ranije sastanak i ”uputili” ovome i onome oko realizacije mojih ideja. A nisam od juče i znam kako to (ne)ide, ko je držao ”bank” i odlučuje. Sa Selimom inspirativno- bio je ushićen, pokazao projekat slanih jezera gdje bi se Gljiva Mira dobro uklopila. Držao u kabinetu ”Gljivograd” velikog formata, pokazivao kome je trebalo, pisao cedulje: idi ovome, idi onome- urbnanistička saglasnost za nekoliko dana. Da ne ponavlja zašto je zapelo…)

A ono što sam dvome iz ”tima” Gradske uprave ljudski i autorski u povjerenju, neka se batali. Ponekad sebi zadam preko svake mjere. Pa i taj prijedlog da ”režiram izmirenje” legendarnog tuzlanskog gradonačelnika i njegovog sekretara. Sa obje strane šutnja – toliko se zakuhalo! A ubrzo sve mi se ”otvorilo” i okanio ćorava posla.

Jedna od najvećih drama u karijeri zvorničkog multimedijalnog umjetnika je priprema knjige Panonika, priče sa slanih jezera. Sa raznih strana je zapinjalo i do zadnjeg časa nije bilo sigurno hoće li se štampati i održati promocija u planirano vrijeme. Recenzenti su rekli svoje, a najzanimljivije da je nedavno poslao pismo UKC-u Tuzla i Panonici jesu li zainteresovani da se uključe  u njegovu regionalnu mirovno- turističku, obrazovno ekološku i zdravstvenu inicijativu. Posljednje navedeno je praktično najavljeno u knjizi , a  moglo nazvati ”nadgradnja”, ne direktno propagiranje zabrane pušenja i prisila, već na jedan ”mekši” način utiče osobnoj odluci smanjenje do konačnog prestanka.

IZOSTALA PODRŠKA KNJIGE: Već oko podrške štampanja knjige Turistička zajednica držala se pravila i zbog administrativnih razloga nisam mogao aplicirati. Ok, vjerovao sam u tekst nadopunjen vedrinom fotosaaa i lično finansirao – sa naznakom prihod od prodaje za razvoj projekta GljivaMira. A najznakovitije desilo se oko ”ceremonije” obilježavanja rođendana najstarijeg posjetioca slanih jezera. Uobičajeno svake godine zvanično se udesi mala svečanost. Još jedan ”velemajstorski potez” sa pokušajem da ne dođem u ”prvi plan” i poklonim knjigu u kojoj je priča Kralj Mujo. Zna se za koga je rezervisan. Ušeprtljalo se oko satnice i da mogu dati kada želim. E, pa želio sam ”zvanično” uručiti i neka do tada i tada jave vrijeme.

Nije javljeno (?!) i taman kada sam uključio ringlu da podgrijem ručak, dvadesetak minuta prije 13.00, poruka da dođem. Koja režija! Imao sam dvije mogućnosti – držati se principa ili navrat- nanos spremiti pa na taksi ili zabrzati biciklom. Procijenio da je veća šteta ne otići- i dobro je da nisam zaboravio isključiti ringlu, maknuti šerpicu i ponijeti knjigu.

Stigao u zadnji čas sa namaknutim osmjehom. ON sa svitom kamermana. I opet kao ranijih godina ako bi se sretali sa svojim urednim ”dobar dan”. Kada je došao red na mene, obratio se Kralju Muji sa nekoliko prigodnih riječi, predao poklon i odmah otišao. 

Ponoviti što je išlo pri kraju prošle kolumne: Nema dvojbe da je u Tuzli na sceni ”uhodani tim” kojem sam imao namjeru (in)direktno kako stvarno funkcionišu neki ključni ”elementi” Grada, struka i javno mnjenje. Ako bi se vagalo o prioritetima pitanje da li bi pretegao plus. I uklapa u sav jad ovog društva. Pa i oko prošlonedeljne tragedije. Zbog dva nečinjenja, nereagovanja i moglo svesti pod VJEROVALI ILI NE! 

(U narednom, zadnjem nastavku: Po drugi put ratne igračke na Kapiji!!!)

P.S.                                                                                                                                                                       

Naravno, među  onima kojima se kolumne maksuz šalju je i sarajevski reditelj Nedžad Begović, kamarat iz predratnih filmskih dana. Poslao link jednog od svojih kratkih filmova, 

 Ostali mogu se naći na YouTube. Preporučujem zgođušan za razgalu- rađen po slici  Ismara Mujezinovića. Njegov ”Teferić” nikako se ne može svrstati u pornografiju –  nemal izučio ”karaktere” likova i šire neke druge prilike …

____________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Prenose: Fb stranica BIH DIJASPORA INFODESK ili portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobođenja, Moja BiH i šalje na oko 200 mail adresa. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Carsko odlikovanje Japana za Vahdetu Kazić

Editor

Gdje državljani BiH mogu ljetovati bez PCR testa

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 512: ”NEKI NOVI GRAD” I SJENE DVA DJEDA

Copo Sejo

Leave a Comment