BiH dijaspora

SAD terete Kemala Mrndžića za laganje vlastima, u dokumentima stoji da je bio nadzornik stražara u logoru Čelebići

banner

Kemal Mrndžić (50), za kojeg se u sudskim dokumentima navodi da je bio nadzornik stražara u logoru Čelebići u BiH, uhapšen je 17. maja zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbjeglica Sjedinjenih Država, a kasnije i državljanin.

Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred sudom u Bostonu pušten uz kauciju 30.000 dolar.

Sekretarijat za pravosuđe, distrikt Massachusetts, navodi da se Mrndžić tereti za lažiranje i prikrivanje prikrivanje materijalnih činjenica od američke vlade, korištenje prevarom stečenog američkog pasoša, posjedovanje i korištenje prevarom stečenog uvjerenja o naturalizaciji i lažno sticanje kartice socijalnog osiguranja.

Prema izjavi o pritužbi, Mrndžić je služio kao nadzornik stražara u logoru Čelebići kod Konjica tokom rata u BiH, navodi se saopštenju Sekretarijata.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari logora Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja i druge torture prema srpskim zatvorenicima u logoru, navodi se u pritužbi.

Trojicu Mrndžićevih kolega stražara osudio je MKSJ nakon suđenja na kojem su preživjeli svjedočili o mučnim uslovima u logoru.

Prema sudskim dokumentima, nakon završetka rata, istražitelji MKSJ-a su razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i navodno ga optužili da je umiješan u zlostavljanja u Čelebićima, stoji u saopštenju.

Sekretarijat za pravosuđe navodi da je Mrndžić potom smislio plan za bijeg iz zemlje tako što se zaputio u Hrvatsku i navodno se prijavio kao izbjeglica u Sjedinjenim Državama koristeći izmišljenu priču.

Navodi se da je u svom zahtjevu za izbjeglištvo i intervjuu lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući iz straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbjeglica 1999. godine, a na kraju je postao naturalizirani američki državljanin 2009. godine.

SAD poziva preživjele logora Čelebići ili članove njihovih porodica koje imaju informacije o funkcionisanju logora ili pitanje o ovom predmetu da je jave tužiocima.

Izvor: SAD terete Kemala Mrndžića za laganje vlastima, u dokumentima stoji da je bio nadzornik stražara u logoru Čelebići (voanews.com)

Related posts

Po ko zna koji put građani u dijaspori traže od bh. vlasti da konačno ispune zahtjeve bosanskohercegovačke dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Ljiljan u Ljubljani obilježio Dan državnosti BiH

Editor

München: Večer sevdaha i folklora

Editor

Leave a Comment