BiH dijaspora

Bosansko akademsko društvo u Austriji: Online upis u knjigu žalosti i sjećanja na akademika Dževada Karahasana

banner

Bosansko akademsko društvo u Austriji omogućilo je upis u online knjigu žalosti i sjećanja na akademika prof. dr. Dževada Karahasana.

– Dragi prijatelji, sve nas je duboko pogodila iznenadna smrt našeg književnika, suosnivača i prvog predsjednika Bosanskog akademskog društva u Austriji Dževade Karahasana. Književni svijet je izgubio veličinu, za koju će još dugo ostati prazan prostor. Svi njegovi prijatelji, prijatelji njegovih romana i djela mogu da se upišu u knjigu sjećanja, koja će ostati u arhivi njegove porodice i našeg (njegovog) Društva – navode iz Bosanskog akademskog društva u Austriji.

Upis u knjigu žalosti i sjećanja na akademika prof. dr. Dževada Karahasana dostupan je na linku https://www.bhakademiker.org/bs/dzevad-karahasan-knjiga-sjecanja/

Bosanskohercegovački književnik, akademik i univerzitetski profesor Dževad Karahasan preminuo je 19. maja u 70. godini. Ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a ukopu je prisustvovao veliki broj građana i javnih ličnosti.

Dževad Karahasan je bosanskohercegovački i jedan od najznačajnijih evropskih autora.

Njegove knjige prevedene su na više od petnaest jezika, dobitnik je više nagrada za književni rad. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj.

Rođen je u Duvnu (današnji Tomislavgrad) 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Fena

Related posts

Zašto je bh. državljanima uskraćen plaćeni povratak iz Nizozemske?

Urednik BiH Info Desk

POLITIKA: Dijaspora indirektno održava bh. političare na vlasti

Toronto: Nađa Makota sa svojim burekom zbližila ljude sa Balkana

Leave a Comment