BiH dijaspora

Velika Britanija: U uildfordu održan “Marš mira”, sjećanje na genocid u Srebrenici

banner

U gradu Guildfordu proteklog vikenda održan je “Marš mira” i na taj način je na Ostrvu zvanično počela sedmica sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje je planirano stotine komemoracija širom Velike Britanije.

Marš mira je održan na ideju porodice Muje Delića i njegovih prijatelja iz Guildforda u znak sjećanja na žrtve gdnocida u Srebrenici, saopćeno je iz BH UK Networka.

Veliki broj prisutnih je pozdravio Muju Delića koji je govorio o njegovom preživljavanju, gubitku svojih saboraca, porodice kao i svih koje je poznavao i načinu na koji su preživljavali najteža ranjavanja. Delić je zahvalio prisutnim na učešću i svima koji su pomogli oko organizacije “Marša mira”.

U okviru “Marša mira” održan je čas historije na kome su se govornici predstavili svoja iskustva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ferid Kevrić je govorio iskustva kao oficir JNA koji je bio u Bijeljini i kako je kao musliman doživio način uklanjanja nesrba iz službe. Također je opisao kako je dojavio bivšoj supruzi da Srbi planiraju napasti Janju i pogubiti sve muslimane i da javi JUTEL-u, što je i uradila.

Remzudin Alilhodžić je govorio kako je on kao šesnaestogodišnji dječak preživio vrijeme genocida, gubljenje članova porodice i kako je doživio strah koji ga i danas prati.

Sabit Jakupović, porijeklom iz Kozarca, preživio je logore Manjaču i Omarsku. Opisao je strah, bol i povrede zbog kojih je kao medicinski evakuant doveden u Englesku.

Na kraju se obratio predsjednik BH UK Networka i prvoborac Armije Republike Bosne i Hercegovine Zaim Pašić, koji je podržao “Marš mira” i rekao da će predložiti da se uvrsti u plan rada Networka. Također je opisao poteškoće preživljavanja Sarajlija u toku agresije.

Ponajviše zahvaljujući organizaciji Remembering Srebrenica, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja izvan Bosne i Hercegovine koja obilježava godišnjicu genocida u Bosni na nacionalnom nivou. Humanitarna organizacija koja je dobila međustranačku podršku u britanskom parlamentu, kao i podršku Nj.V. kralja Charlesa III, odgovorna je za organizaciju najvećeg broja komemorativnih aktivnosti u svijetu. To čini uz podršku bh zajednice na Ostrvu kroz svojih osam engleskih regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irska i 1.500 aktivista koji odaju počast žrtvama i preživjelima genocida i uče ljude opasnostima mržnje i važnosti izgradnje kohezivnijih zajednica za sve.

U znak sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, Velika Britanija će stotinama događaja i ove godine obilježiti godišnjicu srebreničkog genocida, i to kroz temu: “Zajedno smo jedno”.

(Preporod.info)

Related posts

U posljednje četiri godine iz bosanskohercegovačkog državljanstva ispisalo se 20.536 osoba

Austrija: Evropski parlamentarac Andreas Schieder pokrenuo inicijativu da EU otvori granice sa BiH

BHD Info Desk Administrator

Bošnjaci će zajednički izaći na iduće izbore u Hrvatskoj i podržati jednog kandidata

Editor

Leave a Comment