Kultura

Sarajevo: U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine sutra otvaranje izložbe slika autora Sadka Hadžihasanovića

banner

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, otvaranje izložbe slika autora Sadka Hadžihasanovića 4.7.2023 u 20 sati
Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH će se predstaviti djela autora Sadka Hadžihasanovića iz Zbirke Umjetničke galerije BiH u kojoj su zastupljena djela pretežno pokloni autora u najvećoj mjeri svih perioda umjetnčkog stvaralaštva. Ovaj umjetnik više od pola života i stvaralačkog razdoblja proveo je u Kanadi. Ovim osvrtom autor potvrđuje kako se svojim djelom i fizički i suštinski vezao za ovaj prostor, a po svojim prisutnostima na likovnoj sceni Kanade, BiH i Srbije rad Sadka Hadžihasanovića je primjećen još od najranijih pojavljivanja njegovog kontinuiranog stvaralaštva , djelatnost na dva kontinenta omogućili  su da bude tretiran i kao kanadski i kao bosanskohecegovačk autor.

Umjetnička karijera Sadka Hadžihasanovića duga je preko četori decenije, u tom perodu autor postaje prepoznat po posvećenosti figurativnog slikarstva za malog, ali nikako običnog čovjeka, te sklonosti ka eksperimentu u kojem sa godinama na jenjava, već samo poprima nove forme izražavanja kroz nove tehnologije.
Kustosica izložbe Ivana Udovičić u katalogu izložbe ističe:-Sadko Hadžihasanović je diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu 1982 godine, na odsjeku za slikarstvo u Klasi Milivoja Unkovića.Postdiplmski studij je završio u klasi profesora Radenka Miševića u Beogradu 1984 godine .
Član je i osnivač likovne grupe Zvono , od 1982-1992 godine .Od 1993 godine živi i radi u Torontu u Kanadi.U bivšoj Jugi bio je dobitnik brojnih priznanja , među kojima je i Nagrada Studij B za najbolju izložbu u 1990 godini.Njegovi radovi se nalaze u javnim kolekcijama mnogih ustanova , među kojima su Narodni muzej u Beogradu, Umjetnička galerija BiH u Sarajevu, Savremena galerija Zrenjanin, Gradski muzej u Somboru,Moderna galerija Pančevo , Olimpijski muzej u Sarajevu, Umjetnička galerija Nadežda Pertović u Čačku, Galerija portreta u Tuzli i mnoge druge.
U Kanadi je izlagao na više od 300 samostalnih izložbi i grupnih izložbi. Njegov rad je bo predstavljen u mnogim institucijama i na internacionalnim manifestacijama : Tate Liverpool Gdem (Engleska) Havana Biennal (Kuba),Venice Biennal Benettorice (Italija) .Izlagao je u  Meksiku i  mnogim gradovima Amerike(Njujorku, Majami, Bufalu Ročester, Kazas Stiti) i Kanadi (Montreal , Toronto, Vnkuvar ). Sadkovi radovi se nalaze u brojnim muzejskim kolekcijama , Urlich Museum, Kansas City, Museum of Art and History , Orillia Art gallery of Mississange i mnogim drugim.
Za svoje projekte Sadko je višestruki dobitnik  grantova Canade Council for the Arts i Ontario Council for the Arts. Takođe je i dobitnik kanadske Paris Studio Residencije u Francuskoj (2000 , 2008) .

U Torontu ovog umjetnika zastupa Paul Petro Contemporary Art.
Izložba u Umjetničkoj galeriji BiH će biti otvorena do 30 jula 2023 godine do kada ljubitelji umjetnosti je mogu pogledati.

Duška REBIĆ 

Related posts

NJUJORK: BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL OBJAVLJUJE DATUME ZA 2018. GODINU, KONKURS ZA PRIJAVU FILMOVA

Šeher Banja Luka -Broj 52.

QUARANTINE CLIP Tvrtko i Koprive zapjevali Mađarima “Sojku pticu”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment