BiH dijaspora

Hvala bh. političarima: U 2023. godini zabilježen do sada najveći iznos tekućih transfera

banner

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi u 2023. godini iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 miliona KM su veći u odnosu na 2022. godinu.

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inostranstva, odnosno personalne transfere, odnosi se 3,79 milijardi KM i veće su za 203 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

Ostali tekući transferi iznose 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio, u iznosu od 1,36 milijardi KM, odnosi na penzije iz inostranstva, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Centralne banke BiH. 

Rast inostranih doznaka, koji je evidentan u posljednjih nekoliko godina, ukazuje na to da je sve više onih koji odlaze na rad u inostranstvo, ali takođe otkriva i da je iz godine u godinu na ovim prostorima sve teže živjeti sa trenutnim primanjima, bez neke pomoći sa strane. Ako se ne zaustavi korupcija i nepotizam i ne popravi kompletna politička situacija u cijeloj Bsni i Hercegovini  ove inostrane doznake i dalje će rasti, sve do trenutka dok se kompletne porodice ne isele ili stariji članovi više ne budu među živima, odnosno ne bude više nikoga kome bi taj novac slali.

BHDINFODESK

Related posts

Moralni sunovrat i kontinuitet anticivilizacijskg djelovanja ambasadora BiH u Kanadi

BHD Info Desk Administrator

Glavni imam Camić: Iz Janje nam odoše mladi bračni parovi jer ne vide perspektivu u poljoprivredi

Devet članica EU ukinulo a četrnaest zadržalo covid mjere za ulazak u zemalju

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment