BiH dijaspora

Zanimljiv životni put Tarika Jašarevića: Frizerski zanat nije volio, a danas je jedan od najuspješnijih majstora sa makazama u Australiji

banner

Četrdesetčetverogodišnji Brčak Tarik Jašarević imao je zanimljiv životni put.

Ovaj poznati frizer koji živi i radi u dalekoj Australiji, a godinama sarađuje sa najpoznatijim svjetskim brendovima, 90-tih godina zajedno sa roditeljima izbjegao je u Hrvatsku, a potom u Njemačku gdje su živjeli do 1998. godine. 

– Mama je bila zlatar, a tata optičar. Životni put nas je preko Hrvatske doveo u Njemačku u kojoj smo živjeli 6-7 godina. Tu sam završio osnovnu školu i uvijek sam imao želju da krenem tatinim stopama i postanem uspješan optičar, ali, nažalost, zbog mog nedostatka znanja njemačkog jezika nisam uspio u toj namjeri i morao sam se odlučiti za nešto drugo. Sa 15 godina, onako zbunjenom, mama mi je dala prijedlog da budem frizer. Tako sam upisao tri godine zanata za frizera koji na početku nisam baš volio. Završio sam zanat 1998. godine, ali ponovo smo morali da mijenjamo mjesto življenja – prisjeća se Tarik Jašarević. 

Porodica Jašarević  spakovala je kofere i trbuhom za kruhom krenula put daleke Australije.

– Tamo ponovo učim jezik, ovaj put engleski i počinjem polako graditi karijeru frizera. Moj najveći profesionalni uspjeh je to da sam uspješan edukator i da mogu svoje znanje prenijeti na druge. Također, tu je i moja knjiga šišanja koju sam izdao prije par godina i naravno moj salon MR.T. Bio sam nominiran za brojne nagrade za frizere, a neke od njih sada krase moj salon i stan – nastavlja Tarik. 

Kako ističe, stalna edukacija i usavršavanje su veoma bitni za frizere. 

– Stvari se non-stop mijenjaju, od proizvoda, tehnike, alata koje koristimo i treba uvijek pratiti novitete i trendove da bi naše klijente uvijek mogli zadovoljiti i inspirirati. U svakom poslu, pa tako i u našem, pokušava se doći do najlakših i najbržih metoda rada. Nažalost, danas dosta frizera ne zna one osnove, tako da je veoma bitno da to prvo nauče. Zato sam uradio priručnik “How to understand hair design”. Knjiga je pisana na engleskom jeziku i namijenjena je svima koji žele da nauče ili obnove znanje šišanja. Sve ove godine znanja koje sam stekao izdvojio sam i sažeo u jednu knjigu. Mnogi frizeri, kao i ja sam, kada završe zanat i dalje ne znaju sve tehnike šišanja, sva pravila i značenja u našoj profesiji i zato sam napravio ovaj priručnik i riječnik koji mogu da koriste frizeri širom svijeta – dodaje Jašarević koji je dugo sarađivao i bio edukator za Redken NYC, a sarađuje i sa svjetski poznatim brendom Matrix. 

Iako već 25 godina živi u Melburnu, nedostaje mu  Bosna i Hercegovina i pokušava da barem jednom godišnje dođe u domovinu sa suprugom Dinom i sinom Kaidom. 

– Australija nam je sve pružila, ali Bosna je Bosna. U Australiji mi se sviđa šarolikost nacija i kultura i to što je svako dobrodošao i može da uspije u svom radu ako to želi jer ima mnogo mogućnosti. Dvije stvari koje me nerviraju su vozači automobila i velika udaljenost od Bosne. U augustu i septembru smo porodično bili u domovini. Najviše vremena sam proveo sa puncem i punicom i, naravno, svojom porodicom u Travniku. Družili smo se i sa mojim divnim prijateljem Elvirom Bajrićem i njegovom porodicom, kao i sa najljepšim glasom sevdaha, Božom Vrećom – kaže Tarik.

Jašarević je ambasador i edukator za dva brenda, Matrix Australia i iCandy Scissors Australia, a 2019. godine je lansirao vlastitu liniju proizvoda za kosu MR.T HAIR +BODY+FACE.

P.R.

Related posts

„Dijaspora za razvoj“: Dijaspora je spremna podsticati investicije

BHD Info Desk Administrator

Hanifa Saihi-Brka: Pogrešna informacija uposlenice bh. ambasade u Londonu, pomogla mi je da shvatam zašto ljudi odlaze iz BiH

Urednik BiH Info Desk

BOSNIA APPEAL I BHDINOFDESK- BAJRAMSKA ČESTITKA: PROVEDITE BAJRAM U MIRU I SREĆI

Leave a Comment