BiH dijaspora

Sarajlije Damir i Dario Konjicija u Ameriku stigli kao izbjeglice, danas žive hollywoodski san

banner

Mnogi su dolazili u Hollywood s namjerom da naprave karijeru, ali su samo rijetki uspjevali.

Među tim sretnicima su i braća iz Sarajeva, Damir (36) i Dario (40) Konjicija, koji godinama unazad rade kao scenaristi i producenti sitcoma za popularne TV kuće kao što su CBSDisney+NBC i ABC.

Njihov uspjeh, pak, nije došao preko noći, a iza svega stoji teška, ali nadasve inspirativna priča.

‘Opsjednuti’ Seinfeldom

Oni su, naime, šest mjeseci nakon početka rata u Bosni i Hercegovini autobusom izbjegli iz države. Damiru je bilo pet, a Dariju devet godina.

Promijenili su nekoliko izbjegličkih kampova, a najviše vremena su proveli u Češkoj. Nakon što je rat u BiH završio 1995. godine, Češka im je ponudila tri opcije. Da ostanu još dvije godine tu, da pronađu novi izbjeglički centar ili da se vrate nazad u BiH.

Išli su od ambasade do ambasade, da bi im 1997. godine stigao odgovor iz SAD-a.

“Osjećali smo se kao da su nam napisali ‘idete u Holllywood’. Bili smo jako uzbuđeni. Sjećam se kako smo bili uzbuđeni kada smo sletjeli u Louisville”, ispričao je jednom prilikom Damir.

No, tamo ih nije dočekala situacija kakvu su očekivali.

“Zamišljali smo da Amerika izgleda kao ‘Beverly Hills 90210’, ali nažalost nije bilo palmi i plaža“, rekao je svojevremeno Damir, dok je Dario dodao kako ‘nije bilo Brandona ni Brende’.

Kao djeca, njih dvojica su bili opsjednuti serijom Seinfeld, koju su prvi put gledali u SAD-u. Tu su naučili koncept stand-up komedije, koja u Istočnoj Evropi tih godina nije postojala.

Dario je počeo time da se bavi s 18 godina, a s 20 je počeo da zarađuje od tog posla. Uzbuđivala ga je pomisao da piše šale koje izvodi pred publikom.

Damir i Dario Konjicija/Facebook

Mukotrpan rad

Damir je u međuvremenu išao na akademiju na Univerzitetu Illinois. Želio je postati glumac/scenarista. Tada su se dvojica braće dogovorila da idu u Hollywood. Spakovali su kofere 2009. godine i odvezli se zajedno u dio SAD gdje sada žive američki san.

“Nismo imali kontakte i shvatili smo da moramo sami sebi trasirati put. Sjedili smo u garsonjeri i sve što smo mogli da radimo jeste to da pišemo”, ispričao je Damir.

Sljedećih pet godina slobodno vrijeme su provodili pišući scenarije. Cilj im je bio da rade na TV serijama. Stekli su brojna prijateljstva, a ljudi su počeli prepoznavati njihov radTrud se isplatio 2016. godine, kada su dobili priliku da rade na CBS-ovoj seriji The Great Indoors.

Napisali su scenarij za 21 epizodu, a to im je otvorilo vrata za rad na veoma popularnom sitcomu Young Sheldon, spin-offu nagrađivane serije The Big Bang Theory, za koji su u periodu od 2017. do 2019. napisali 43 epizode.

Potom je uslijedio angažman na NBC-ovom sitcomu s Sunnyside (2019) s Kalom Pennom, koji su ujedno i producirali.

Sljedeći projekat bio je The Mighty Ducks: Game Changers (2021) na Disney +, gdje su pored uloge scenarista također imali ulogu producenata.

Posljednji angažman imali su na ABC-ovom sitcomu Home Economics s Topherom Graceom u glavnoj ulozi. Tu su radili scenarij za tri epizode i producirali 35.

Radni počeci

Njihov prvi scenaristički kredit zapisan je 2011. godine, kada je snimljena epizoda Second City This Week.

Bili su dio produkcijskih timova i na TV serijama Marry MeThe Goldbergs i The Real O’Neals.

Izvor: Sarajlije Damir i Dario Konjicija u Ameriku stigli kao izbjeglice, danas žive hollywoodski san – Radiosarajevo.ba

Related posts

Uz podršku USAID-a više od 31 milion KM investicija bh. dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Mora li dijaspora biti organizovana kao i država???

Norveška: Bosanskohercegovačka dijaspora u tri grada obilježila Dan bijelih traka

Editor

Leave a Comment