BiH dijaspora

IGK: Ljudska prava i slobode ne stanuju u svijetu

banner

Povodom Dana ljudskih prava, 10. decembar 2023.

Ljudska prava su osnova slobode i mira, razvoja i pravde i predstavljaju centralni dio rada Ujedinjenih nacija. Svuda u svijetu ljudska prava i pravna država su na udaru. Obaveza svih članica Ujedinjenih nacija je da štite osnovna ljudska prava i slobode, da spriječe kršenje ljudskih prava, te da stvore uslove u kojima će se poštovati prava svih građana. 

Ali ljudska prava i slobode ne stanuju u svijetu. Nepravda počinjena protiv bilo koga je prijetnja svima. Stojimo rame uz rame sa aktivistima i borcima za ljudska prava i slobode širom svijeta. Svi ljudi se rađaju jednaki i nezavisni u osnovnim ljudskim pravima i slobodama. Koristite svoju slobodu za promociju sloboda drugih. Samo zajedno možemo spriječiti nove genocide. Samo zajedno možemo napraviti bolju budućnost za našu djecu.

Agresija i genocid u Bosni i Hercegovini su bili, jesu i biće još dugo strašna kušnja za načela upisana u Povelju Ujedinjenih nacija. Agresija i genocid u Bosni i Hercegovini su pokazala da su ljudska prava kršena i ugrožena, te da ne postoje adekvatni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjene nacije su prihvatile stajalište da su ljudska prava univerzalna vrijednost i nisu uslovljena nacionalnom, vjerskom ili nekom drugom pripadnošću. 

Bošnjaci kao jedini narod u Evropi koji je u modernom dobu preživio genocide, danas su izloženi nedopustivoj diskriminaciji u procesu obrazovanja, slobodi kretanja, izboru mjesta boravka i prebivališta, povratu privatne imovine. Iako su po Dejtonskom ustavu, koji je največa barijera i blokada u zaštiti ljudskih prava i sloboda u BiH konstitutivan narod, Bošnjaci su obespravljeni na svim poljima društvenog života u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Kad je život boraca za ljudska prava ugrožen, onda smo svi ugroženi. Kad glasovi boraca za ljudska prava zašute, pravde nema, krivda vlada. Na Dan ljudskih prava neka nam svima budu inspiracija, borci i aktivisti za zaštitu ljudskih prava koji svojim radom čine naš svijet ljepšim, mirnijim, slobodnijim. I ne zaboravimo da svako od nas može biti borac za ljudska prava i slobode. Koristite svoju slobodu za promociju sloboda drugih. Samo zajedno možemo spriječiti nove genocide. Odajemo počast svim ljudima i organizacijama koji neumorno rade na promoviranju ljudskih prava i sloboda. Posebno odajemo počast aktivistima i braniocima ljudskih prava koji neumorno rade za istinu o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravdi za žrtve tih zločina.

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Poruka ambasadoru BiH u Kanadi: Ponižavanjem tog državnog blagdana vi ponižavate samog sebe

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 489 / Hajmo vježbati vedrinu: MINIJATURA IZ ĆUMURA

Copo Sejo

Mreža Pangea od Schmidta traži uođenje zasebne izborne jedinice za bh. dijasporu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment