Dopunske škole

Bosanska škola u Australiji: Čuvari jezika na bastionu ljubavi

banner

Bosanska škola u Viktoriji svečano je obilježila matursko veče 18. generacije maturanata VCE Bosnian

Piše: Aiša Hadžiahmetović

U organizaciji Udruženja nastavnika bosanskog jezika Viktorije, u subotu, 9. decembra 2023. godine, u velikoj sali hotela Novotel u Prestonu, u Melbourneu, održano je matursko veče 18. generacije maturanata Bosanske škole. 

Maturanti su zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, zvanicama iz VSL-a, državne institucije pod čijim okriljem se izučava među drugim jezicima i bosanski jezik, te sa specijalnim gostima iz Australije i BiH, na veoma dostojanstven i svečan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi. Nastavu bosanskog jezika pohađali su u dva centra u Melbournu – Noble Park North i Caroline Springs, održavajući tako putem škole bosanskog jezika, posebne lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa Bosnom i Hercegovinom – domovinom svojih očeva i djedova. Bosanska škola ove godine ispratila je 14 maturanata.

Zvanični dio programa otvorila je predsjednica udruženja nastavnika i roditelja bosanskog jezika i Viktoriji, Aiša Hadžiahmetović, koja se, čestitajući maturantima, zahvalila svima onima koji pružaju podršku školi. Posebna zahvalnost je upućena roditeljima učenika, čija je ustrajnost da šalju djecu u bosansku školu inspirativna, jer ukazuje kako na svijest da je maternji jezik temeljna odrednica identiteta, tako i na snagu ljubavi koju gaje prema svojoj Prvoj domovini – Bosni i Hercegovini.

članovi udruženja nastavnika bosanskog jezika

U ime ambasade Bosne i Hercegovine pohvale najboljim maturantima iz generacije 2022. dodijelio je dugogodišnji aktivista Udruženja nastavnika, gospodin Sead Omerović. Prošle godine najbolje rezultate iz bosanskog jezika ostvarili su Malik Ćosić, Ajna Lačević i Neyra Mutapčić. 

U ime Viktorijanske škole jezika (Victorian School of Langueages) prisutnima su se obratili direktorica VSL-a, gospođa Judi Benney, istakavši značaj očuvanja maternjeg jezika, kao jezičke posebnosti i identiteta u multikulturnom australskom društvu, te koordinator iz centra Nobl Park North, gospodin Kevin Rayan, koji se na veoma dirljiv način obratio maturantima poželjevši im sreću u daljem obrazovanju. 

Gost večeri bio je professor sa RMIT univerziteta u Melbourneu, dr. Hariz Halilović, nekadašnji nastavnik Bosanske škole, koji je u svom govoru istakao da vrijeme provedeno u školi ne smatra samo posebnim iskustvom već i privilegijom. Danas kao antropolog istraživač ima priliku da dovodi studente iz BiH, a nedavno je potpisao ugovor o saradnji između RMIT univerziteta i Univerziteta Sarajevo. 

Ovo matursko veče ostaće upamćeno i po tome što je imalo posebne goste iz Sydneya. Naime, direktorica Bosanske etničke škole iz Novog Južnog Walesa, gospođa Maida Vugdalić izrazila je svoje oduševljenje ovakvom vrstom međudržavnog povezivanja škola bosanskog jezika, a predsjednik Vijeća bosanske zajednice NJW, gospodin Safet Alispahić donio je ispred svoje organizacije posebno priznanje Bosanskoj školi u Viktoriji, naglasivši u svom obraćanju važnost identiteta koja se najbolje očituje u očuvanju jezika.

Džemaludin Latić

Specijani gost bio je književnik Džemaludin Latić, koji ovih dana boravi u Australiji, a u svom obraćanju tematizirao je ljepotu i značaj bosanskog jezika, istakavši da su njegovi glavni čuvari majke i pjesnici, te sugerišuću tako očuvanje maternjeg, bosanskog jezika i u budućnosti.

Maturantica iz prošle generacije Neyra Mutapčić govorila je o svojim iskustvima i vremenu provedenom u bosanskoj školi, i između ostalog naglasila:

„Bilo mi je važno učiti o zemlji porijekla mojih roditelja i sretna sam što sam imala priliku da to činim u Bosanskoj školi.”

Priznanje ambasade BiH za Neyru Mutapčić

Nastavnice koje su izvele 18. generaciju maturanata bosanskog jezika Sada Makaš i Mineta Hadžiavdić obratile su se svojim učenicima i zaželje im sve najbolje u budućem školovanju uz amanet da i dalje njeguju bosanski jezik kao dio svog identiteta, da ga prenose budućim generacijama i tako spriječe njegovo nestajanje na ovim prostorima.

Nakon zvaničnih obraćanja i čestitanja uslijedio je umjetnički dio programa koji su oblikovali umjetnici i muzičari iz Melbournea, nastavnici i učenici Bosanske škole. Prvo je nastupila mlada Lana Šapčanin, violonistica iz Melbournea, odsviravši „A thousand years” Christine Perri. Hor „Sevdalinka” koji postoji i radi već skoro 30 godina, te večeri pod dirigentskim vođstvom Viktorije Bilogan, oduševio je sve prisutne izvedbama pjesama „Ja prošetah šefteli sokakom” i „Čije je ono djevojče?” Učenici mlađih razreda oba centra Bosanske škole izveli su recital „Djeca su vojska najjača”, te svojim recitovanjem i glumom izazvali ovacije i zarobili srca prisutnih. I nastavnici su se i ovoga puta pokazali kao izvrsni recitatori. Bivši nastavnik iz Geelonga, gospodin Senad Makaš vrlo impresivno je donio čuvenu pjesmu „Bosna” Nedžada Ibrišimovića. 

Lana Šapčanin

Specijalni gosti umjetničkog dijela večeri bili su diva sevdaha u Australiji Jasna Dolić i njen „Sevdah ansamble” sa majstorima sevdalinke, sazlijom Kadirom Đulovićem i virtuozima na harmonici Jasminom Dolićem i Esmirom Zukančićem. Izveli su nekoliko sevdalinki, obučeni u tradicionalnu narodnu nošnju, priredivši tako i vizuelnu senzaciju, donoseći na trenutak vizije iz prošlosti Bosne. 

Vrhunac maturske večeri bila bila je dodjela diploma i poklona maturantima, te zajedničko fotografisanje s roditeljima, nastavnicima i prijateljima.

Nakon toga uslijedila je dodjela zahvalnica i priznanja sponzorima škole, donatorima večeri i specijalnim gostima, kao što su Senad Voloder, braća Edhem i Rešad Ćustović, Huska Čehić, Zekija Dedić, Safija i Esad Velić, i drugi.

Posebna priznanja prof, Muniri Mitrić i Seadu Omeroviću

Kuriozitet je bio dodjela posebnog priznanja za profesore Muniru Mitrić i Seada Omerovića za njihov neizmjeran doprinos u akreditaciji bosanskog jezika kao izbornog predmeta u obrazovnom sistemu Viktorije. 

Uz muziku, pjesmu i ples, vođeni repertoarom muzičara Damira Zukanovića prisutni su se zabavljali do kasno u noć. 

Bilo je to veče koje će se zasigurno dugo pamtiti. U atmosferi  međusobnog poštovanja, zahvalnosti i radosti Bosanska škola u Viktoriji se još jednom pokazala kao most povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine. 

Fotografije sa svečanosti će uskoro biti objavljene na https://www.facebook.com/vslbosanski.

Related posts

STUTTGART: UČENICE I UČENICI OBRADOVANI NOVOGODIŠNJIM PAKETIĆIMA

BHD Info Desk Administrator

Lejla Korman: Osjećaj odlaska na Cambridge je nestvaran, ali ću se vratiti u BiH

Urednik BiH Info Desk

Nisam Bošnjakinja, ali moj jezik je bosanski

Editor

Leave a Comment