BiH

Obilježena godišnjica Igmanskog marša

banner

To je godišnjica legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči i jedna od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu danas se obilježava 82. godišnjica “Igmanskog marša”.

To je godišnjica legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči i jedna od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora Igmanskog marša Mirsad Ćatić kazao je Feni da su ponosni što su organizatori ovog grandioznog skupa i da učesnici dolaze iz cijele Evrope.

– Danas u 10 sati su se okupili svi učesnici Igmanskog marša koji se ove godine obilježava po 82. put. Zastava Prve proleterske brigade predata je komandantu kolone i marš je krenuo u 10.30 sati. Kolona je upravo sada na pola puta. Očekujemo marševsku kolonu negdje oko 13 sati na spomeniku na Velikom polju, gdje će biti upriličeno polaganje vijenaca – kazao je Ćatić.

Istakao je da je prisutno više od 60 delegacija koje će položiti vijence.

Kako je naglasio prisutni su delegacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije, Italije, Češke, Austrije, a na Velikom polju na centralnoj manifestaciji se danas očekuje da će biti više od 10.000 posjetilaca.

– Ovo je nakon Lisabona najveća antifašistička manifestancija u cijeloj Evropi. Ponosni smo na to da već dugi niz godina, ljudi – antifašisti prepoznaju i da drage duše, velikog srca i ponosa donose svoju radost na Igman i to sve zajedno pričinjava jednu lijepu sliku koju poručuju antifašisti – kazao je Ćatić.

“Igmanski marš” izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Patria

Related posts

BiH: 5.902 učenika manje ove školske godine upisano u odnosu na prošlu

Urednik BiH Info Desk

Sedam uhapšenih zbog ratnog zločina, zvjerske likvidacije 22 člana porodica Sejmenović, Malagić i Sarajlić

Editor

Zvanično: U vikendici u Posušju pronađeno osam mrtvih mladih osoba

Editor

Leave a Comment