BiH dijaspora

Poseban koncert u Luzernu: Od Baha do sevdaha

banner

DA LI ĆEMO DOČEKATI I MI BOSANSKO PROLJEĆE

Nije to bila niti “ Sydneyska  opera” niti “Milanska skala” , niti “Zagrebački Lisinski”, niti  li “ Sarajevska Skenderija”, nego je to bila jedna skromna sala u Luzernu, ali su emocije, kao i   poruke  koja su  odaslate te večeri kosmopolitskog karaktera i imaju univerzalnu vrijednost.

U subotu 27. januara na koncertu Ese Balića i njegovih gostiju, se pokazalo da muzika nema granica, da spaja ljude, širi ljubav , prosto, čini ovaj svijet ljepšim i svrsishodnijim.

Uz vrhunske muzičare iz nekoliko različitih zemalja, potpomognut horom “ Warda” Eso Balić je uspio osmisliti , objediniti i predstaviti muzičke žanrove kroz prostor i vrijeme,  od Turske preko cijelog Balkana, Italije i naposljetku zemlje domaćina.

Njegov duet  “ Ewige Liebe /  Vječna ljubav” sa specijalnim  gostom iz Švicarske, koji je uz to  predstavio tradicionalnu švicarsku muziku, bio je istinski šlagor i dokaz jednog prijateljstva, širokogrudnosti i uspostave bliskih  veza između ovih dvaju naroda.

Sam koncert i autorova ideja i jeste bila , predstaviti svoju zemlju Bosnu u najljepšem svijetlu, što je bez sumnje u svojoj namjeriu u potpunosti uspio.

Od prve numere, koja je njegovo autorsko djelo  “ Da li ćemo dočekati i mi bosansko proljeće”, pa do dvije zadnje, extra narudžbe od Merlina i Halida, cjelovečernji program je imao tendenciju da prikaže  razne muzičke žanrove, posebno sevdalinku, a time i zemlju Bosnu, kao nešto posebno, nešto vrijedno poštovanja , nešto što se uklapa i u istok i u zapad, jednostavno, nešto što treba čuvati kao dragocjenosti , kako na brdovitom Balkanu tako i u Evropi i svijetu.

Mensud Alićušić

Related posts

Kanadski parlamentarac odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Editor

Za mališane iz centra „Vladimir Nazor“ stigli paketići iz Amerike

Urednik BiH Info Desk

Zimski red letenja: Wizz Air obustavlja nekoliko linija iz Sarajeva

Editor

Leave a Comment