BiH dijaspora

Gradsko vijeće Čikaga usvojilo Rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

banner

Čikago je jedan od rijetkih većih gradova u SAD koji je podržao prekid vatre u Gazi.

Gradsko vijeće je nakon skoro tri mjeseca debata, odgađanja, glasanja i tri izmjene drafta Rezolucije, konačno izglasalo Rezoluciju o permanentnom prekidu vatre u Gazi (Ceasefire Resolution SR2023-0006422) koja je usaglašena sa Rezolucijom izglasanoj u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 
1.31.2024, održana je  sjednica Gradskog vijeća na kojoj se odlučivalo da li će Čikago podržati Rezoluciju ili će biti protiv njenog usvaja. Dvorana Gradskog vijeća je bila tijesna da prime sve koji podržavaju usvajanje Rezolucije.
Po tradiciji Gradskog Vijeća 10 osoba izvučenih ždrijebom je iznijelo svoje stavove u vezi Rezolucije. Zatim su aldermani ( predsjednici mjesnih gradskih zajednica) iznosili svoja mišljenja iznošenjem razloga za i protiv Rezolucije. 
Glasanje je rezultiralo sa 23 glasa za i 23 glasa protv. Gradonačelinik Brandon Johnson je svojim glasom za učinio da je izglasana Rezolucija Rodriguez/ La Spata, službeno pod nazivom Ceasefire Resolution SR2023-0006422 ili Ujedinjeni za mir ( Uniting for Peace). Gradonačelik Brandon Johnson je rekao da je glasao za Rezoluciju iz humanih razloga i da ne brine kako će Rezolucija uticati na njegovu karijeru.
Ova Rezolucija je od značaja i za Bošnjake Čikaga i Bošnjake u Sjevernoj Americi jer je Bratstvo Bošnjaka preživjelih genocida kao aktivni član Instituta za istraživanje genocida Kanada podnosilac prijedloga ove Rezolucije. 
Rezolucija kojom Čikago zvanično obilježava juli 11. juli kao kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i Rezolucija o prekidu vatre u Gazi su ostvarene kroz aktivnosti Bratstva Bošnjaka preživjelih genocida i Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Bratstvo Bošnjaka preživjelih genocida

Related posts

Historiski uspjeh mladog Bosanca: Dr. Muhamed Baljević u Nebraski izvršio prvi beskrvni transplant

Aldin Širanović autor knjige FEBRUARSKI OTPOR: Jedini sam Bosanac u novijoj historiji s pravim političkim azilom u EU

Editor

Povratnica iz dijaspore: Amanda je i pored problema s artritisom uspjela u proizvodnji paprika i gušje masti

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment