BiH dijaspora

Zahvaljujući bh. dijaspori Kanada bi mogla donirati vakcine Bosni i Hercegovini

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} u saradnji sa bosanskohercegovačkim organizacijama u zajednicama u Kanadi poslao je pismo premijeru Kanade Justin Trudeau, ministru vanjskih poslova Marc Garneau i ministrici za zdravlje Patty Hajdu u kome se traži da Kanada donira COVID-19 vakcine Bosni i Hercegovini iz kontigenta koji je premijer Kanade Justin Trudeao obečao na ovogodišnjem samitu sedam najrazvijenih država u svijetu.

U pismu između ostalog stoji: “Kada odlučujete o globalnoj distribuciji vakcina, molimo vas da uzmete u obzir naše navode u pogledu značaja za građane Bosne i Hercegovine doniranja vakcina od strane prijateljske Kanade. Uzimajući u obzir kontinuiranu, povijesno glasnu i aktivnu podršku vlade Kanade državi Bosni i Hercegovini nadamo se da će premijer Justin Trudeau zajedno sa svojom vladom još jednom pokazati predanost Kanade da pruži pomoć državi Bosni i Hercegovini.

U odgovoru iz ofisa premijera Kanade se između ostalog navodi: “U ime premijera Justina Trudeaua, želimo potvrditi primanje vašeg pisma. Budite sigurni da su vaši zahtijevi u pismu ponuđeni u ime Instituta za istraživanje genocida u Kanadi i bosanske zajednice u Kanadi veoma pažljivo pregledani i proučeni. Vaše pismo smo poslali Karini Gould, ministrici za međunarodni razvoj, kako bi i ona mogla biti upoznata sa vašim zahtijevom i preduzete mjere.

IGK

Related posts

Predstavljamo: Smajo Murguz je dugogodišnji bh. aktivista u Švedskoj

BHD Info Desk Administrator

Muzičar Mirko Perković Poky: Narodski sam čovjek, živim na relaciji Livno- Berlin – Minhen

Editor

Komšić u Frankfurtu: Potrebno naći adekvatan način za lakše kanaliziranje zahtjeva naših građana prema institucijama BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment