Film/Tv

BOSANSKO-HERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL U NJUJORKU OBJAVIO ŽIRI ZA OVOGODIŠNJI FESTIVAL

banner

Njujork, mart 2024 — Bosansko-hercegovački film festival sa zadovoljstvom najavljuje članove žirija za svoje jubilarno 20-godišnje izdanje: rediteljica i scenaristica Ines Tanović, filmski kompozitor Erdem Helvacıoğlu, i antropologinja Saida Hodžić!


Žiri će odabrati dobitnike nagrada BHFF 2024 festivala za Najbolji dugometražni igrani film, Najbolji kratki igrani film, Najbolji dokumentarni film i Najbolju glumačku izvedbu. Filmovi odabrani za prikazivanje na ovom jubilarnom 20-om BHFF-u također će imati priliku osvojiti Nagradu publike.


Članovi žirija će objaviti dobitnike nagrada na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala 27. aprila, koja će se održati uživo u SVA Theatre-u u New Yorku. 


Članovi žirija za BHFF 2024 su:

Erdem Helvacıoğlu je filmski kompozitor, dizajner zvuka, muzički producent i edukator sa sjedištem u New Yorku. Sa opusom koji obuhvata preko 20 dokumentarnih, igranih i kratkih filmova, njegove kompozicije krase prestižne međunarodne filmske festivale poput Roterdama, Locarna, Istanbula, Berlina i Cannes-a. Njegova muzika za kratki film “Boreas”, kojeg je režirala Belma Bas, je bila nominovana za Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 2006. godine. Hollywood Reporter posebno ističe Helvacıoğlu-ov rad na filmu “Seaburners”, premijerno prikazanom na Berlinskom filmskom festivalu 2014. godine, zbog izvanrednog zvučnog dizajna. Pored filma, Helvacıoğlu je nagrađivan i za svoje elektro-akustične kompozicije i sarađivao je sa poznatim umetnicima poput Gorillaz-a, Fatboy Slim-a i Nine Persson. Njegovi solo i duo albumi, objavljeni kod renomiranih izdavačkih kuća, našli su se na mnogim listama “najboljih albuma godine”. Svoje ekspertize u oblasti muzičke tehnologije prenosi kao profesor na Ramapo koledžu u New Jersey-u.

Saida Hodžić je vanredna profesorica antropologije i studija o feminističkom, rodnom i seksualnom identitetu na Cornell University, te organizatorka projekta Refugees Know Things. Odrasla je u Mostaru, kao izbjeglica živjela u Hrvatskoj i Njemačkoj, te doktorirala na University of California, Berkeley. Njena nagrađivana knjiga The Twilight of Cutting: African Activism and Life after NGOs (University of California Press, 2017) prati imperijalne i antiimperijalne veze između oblika vladavine i aktivizma, te formiranja znanja. Njeni trenutni projekti istražuju trajne strukture rata i imperijalizma (militarizacija, globalni aparthejd, granice, toksičnost, cenzura) i otpor (solidarnost, organiziranje, umjetnost i aktivizam, kreativno-kritičke epistemologije).

Ines Tanović je nagrađivana rediteljica, scenaristica i producentica. Godine 1991. osnovala je filmsku produkcijsku kuću Dokument Sarajevo, koju sada vodi zajedno sa producentom Alemom Babićem. Od 2014. do 2019. godine obavljala je funkciju predsjednice Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine (UFRBiH). Njen rediteljski opus obuhvata dokumentarne filmvoe i TV serije, kao i kratke i igrane filmove, uključujući bosanski segment konceptualnog filma “Neke druge priče” (2010) i “Naša svakodnevna priča” (2015), za koji je dobila prestižnu FIPRESCI nagradu. Njen drugi igrani film, “Sin” (2019), premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2019. godine i predstavljao je Bosnu i Hercegovinu kao kandidat za nagradu Oscar za 2019. Godinu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i trenutno je generalna direktorica Sarajevskog filmskog centra.

U posljednjih 10 godina, BHFF je okupio ukupno 30 članova žirija, predstavnika bosanskohercegovačke, američke i međunarodne filmske, umjetničke i književne zajednice, koji su pružili neprocjenjive kritičke i kuratorske recenzije djela odabranih i prikazanih na BHFF-u.

Jubilarni 20-ti BHFF će se održati u SVA teatru u Njujorku od 24. do 27. aprila 2024. godine.

BHDINFODESK

Related posts

9. Festival mediteranskog i evropskog Fima Trebinje 2021.

BHD Info Desk Administrator

“Deset u pola”: U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića

Urednik BiH Info Desk

Jedinstven poduhvat filmskog pisanja

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment