Svijet

U moskovskom napadu broj mrtvih narastao na 143 osobe

banner

Broj poginulih u oružanom napadu na koncertu blizu Moskve u petak sada iznosi 143, rekla je Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i glavna urednica televizijske stanice Russia Today, …

… na komunikacijskoj platformi Telegram, a da pritom nije pružila izvor informacije.

Rusija je uhapsila 11 osoba, uključujući četvero osumnjičenih napadača, u vezi s pucnjavom u koncertnoj dvorani blizu Moskve, rekao je u subotu Kremlj.

Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa Islamska država.

Putin se obratio Rusima

Nakon terorističkog napada na Crocus City Hall u moskovskoj oblasti, javnosti se obratio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je uporedio teroriste Crocus sa nacistima, kako to odavno radi usporedbu s Ukrajincima.

“Teroristi će se suočiti sa odmazdom i zaboravom”, rekao je Putin i dodao da niko ne može uzdrmati jedinstvo ruskog naroda.

“Napadači su krenuli ka Ukrajini gdje ih je čekao siguran prolaz. Istražne i agencije za sprovođenje zakona učinit će sve da utvrde sve detalje terorističkog napada. Identifikovat ćemo i kazniti sve odgovorne”, rekao je Putin, te nastavio:

“Kriminalci su hladnokrvno ubijali Ruse i pucali u Ruse iz neposredne blizine kao nekada nacisti. Rusija je više puta prošla kroz najteža iskušenja. Tako će biti i sada”.

“Dodatne mjere protiv terorizma i sabotaže uvedene su u Moskvi i drugim regionima Rusije. Niko neće moći da sije razdor u multinacionalnom društvu. Rusija je suočena sa pripremljenim ubistvima ljudi”.

Putin je izrazio zahvalnost ekipama Hitne pomoći, vatrogascima i spasiocima koji su učinili sve da spase što više života.

Ruski lider je proglasio nacionlanu žalost u Rusiji u nedjelju.

Izvor: U moskovskom napadu poginule 143 osobe (vijesti.ba)

Related posts

U zgradi Britanskog parlamenta održana komemoracija povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Editor

Engleska: Banjalučaninu 11 godina zatvora zbog krijumčarenja 96 kilograma kokaina

BHD Info Desk Administrator

Austrija: FPÖ traži ostavku ministrice pravosuđa Alme Zadić

Copo Sejo

Leave a Comment