BiH dijaspora

Društvo bh. pisaca u Švedskoj: BiH ima talentirane mlade pisce,uz podršku šansa i za Nobelovu nagradu

banner

Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj sudjelovat će samostalno, već treći put zaredom, na Međunarodnom sajmu knjiga u aprilu u Sarajevu. Čast im je što će ove godine bh. stvaraoci iz dijaspore biti počasni gosti tog sajma.

– Naša članica iz Danske Milena Rudež sudjelovat će na okruglom stolu Sajma knjige, o temi prevodilaštvo. Na štandu ‘Bosanska kuća’, imat ćemo i pet promocija knjiga – najavio je za Fenu predsjednik Društva Samir Deumić.    

Tako će, na sarajevskom sajmu knjiga u aprilu, biti predstavljene knjige ‘Kafić’ Senade Bešić, ‘Od Drvara do ledenog mora’ Branka Tomića, ‘Sakupljači sjenki’ Samira Deumića, ‘Iz kovitlaca’ Milene Rudež, te ‘Najbliži srodnik’ Emina Musaefendića.

Za Društvo bh. pisaca u Švedskoj kaže da je prepoznatljivo po sajmu bh. knjige koji godišnje organiziraju u Geteborgu i Nagradi ‘Meho Baraković’ za izuzetne književne rezultate u oblasti poezije, proze, prevodilaštva i esejistike. Imaju članove iz država širom svijeta, među kojima su javnosti dobro poznata književna imena, ali i doktori književnosti, magistri….

– Naša domovina ima izuzetno talentiranih mladih pisaca koji bi, uz potrebnu podršku, imali realnu šansu da u roku od deset do 15 godina budu među dobitnicima i Nobelove nagrade za književnost koju dodjeljuje Švedska akademija. Moja potajna želja je da Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara bude spona između nekog od naših književnika i Nobelove nagrade – kazao je.

Pojašnjava da nominirati za Nobelovu nagradu za književnost mogu bivši dobitnici nagrade, nacionalni profesori književnosti i državna društva pisaca ali ‘da je nepisano pravilo, da bi književnik bio uvršten u širi spisak kandidata, da barem jedno njegovo djelo mora biti prevedeno na švedski jezik’.

Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj bavi se promocijom i razvojem književnosti, čitalačke kulture i kulturne razmjene u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Bosni i Hercegovini. Posredstvom tog društva, bh. autori i izdavači nastoje biti vidljiviji i dostupniji čitaocima u zemljama u kojima žive, a naročito u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga i učila bit će održan od 17. do 22 aprila u Sarajevu pod motom ‘Riječ’, kako se navodi u spotu Sajma, tvrda kao kamen, topla kao kruh, ljekovita kao medikament. Bosanskohercegovački pisci iz dijaspore najavljeni su kao počasni gosti.  Sajam će biti posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh. i svjetskih stvaraoca i izdavača, sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora. Kako je ranije najavljeno, očekuje se sudjelovanje izdavača iz BiH, susjednih zemalja i svijeta.

FENA/  Sanda Hrkić

Related posts

Američki magazin Forbes objavio priču o Nerminu Deliću, pjesniku iz Jajca koji već šest godina okuplja pjesnike širom dijaspore

Zbog izjava o Rezoluciji Bundestaga: Bošnjaci iz Štutgarta zabranili Josipu Juratoviću da govori na skupu posvećenom Srebrenici!

Editor

Letovi na relaciji Beč – Banja Luka otkazani do 1. maja

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment