Svijet

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, kaznu će služiti u Velikoj Britaniji

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić biće prebačen u britanski zatvor gde će odslužiti svoju kaznu, nakon što je Velika Britanija izrazila saglasnost za to, prenosi Sky.

Britanija se složila da Karadžić, osuđen za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, može da bude prebačen u britanski zatvor na izdržavanje doživotne kazne.

To je potvrdio ministar vanjskih poslova Velike britanije Dominic Raab rekao je: “Radovan Karadžić jedan je od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. Morali bismo da se ponosimo činjenicom da je, od podrške Velike Britanije da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine.“

Podsjećamo, Radovan Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Karadžić je proglašen krivim za genocid na području Srebrenice u julu 1995. godine, zatim progon, deportacije i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

BHDINFODESK

Related posts

Već drugi dan SAD ne znaju ko će biti 46. predsjednik

BHD Info Desk Administrator

Velika Britanija: Kazna od 5.000 funti za putovanje u inostranstvo bez opravdanog razloga

Editor

JENS STOLTENBERG: “NATO mora podržati BiH i Gruziju, te zemlje su pod rizikom”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment