BiH dijaspora

IGK pozvao Kanadu da zaštiti državu Bosnu i Hercegovinu

banner

Najbolji odgovor Kanade na kontinuirano Dodikovo antidržavno i secesionističko djelovanje podržavanje i sponzorisanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula Internacionalnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Povodom zaključaka Narodne skupštine entiteta RS koji su direktan udar na državu Bosnu i Hercegovinu, IGK je poslao pismo premijeru Kanade, ministrici vanjskih poslova Kanade, ambasadoru Kanade u Ujedinjenim nacijama, ambasadoru Kanade u Evropskoj Unijii i ambasadoru Kanade u NATO. Ovo je presudni trenutak kada Kanada kao članica grupe sedam najrazvijenijih država na svijetu i članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira hitno mora djelovati.
IGK je konstatovao da se politička bitka za državu Bosnu i Hercegovinu trenutno mora voditi na svakom djelu planete Zemlje, u svakoj državi i svakoj međunarodnoj organizaciji. Jer tri decenije nakon agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu, građani ponovo žive u strahu od onih koji tako otvoreno, tako brutalno prizivaju prošlost i zlo kao i devedesetih, uključujući agresiju i genocid.
IGK poziva Kanadu da osudi i sankcioniše secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske, izuzetno opasne težnje Milorada Dodika i njegovih sljedbenika kako bi spriječila još jednu agresiju i genocid na evropsku državu Bosnu i Hercegovinu, članicu Ujedinjenih nacija i kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji i NATO. Poraz države Bosne i Hercegovine bi bio i poraz Kanade, ali i poraz Ujedinjenih nacija, Evropske Unije i NATO.
Najbolji odgovor Kanade na Dodikovo antidržavno i secesionističko djelovanje je ne samo podržavanje, već i sponzorisanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija o proglašenju 11. jula Internacionalnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Poruke sa zasjedanja bosanskohercegovačkog entiteta RS razlog su za zabrinutost i ozbiljna prijetnja miru i ustavnom poretku koja unosi nemir među građane bosanskohercegovačkog porijekla u Kanadi i građane u Bosni i Hercegovini. Milorad Dodik i njegov politički establišment trebaju snositi pravne konsekvence zbog ozbiljnog urušavanje ustavnog poretka i secesionističkog djelovanja, što opasno ugrožava mir i bezbjednosti u svijetu.
IGK je kontinuirano informisao najbitnije političke subjekte Kanade i organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda o kontinuiranim napadima na povratnike u entitetu RS, kontinuiranoj anticivilizacijskoj podršci ratnim zločincima, kontinuiranom negiranju genocida, napadima i vrijeđanju žrtava, kontinuiranom negiranju prava na jezik, historiju, kulturu i tradiciju, kontinuiranom negiranju presuda dva suda Ujedinjenih nacija iz Den Haga u entitetu RS.
IGK je pozvao Kanadu da podrži i sponzoriše rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici. 

IGK smatra da treba pokrenuti proces dobijanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde na pitanje da li je postojanje entiteta RS protivno međunarodnom pravu. Genocid u Srebrenici je presudio 26. februara 2007. godine najveći sud na planeti, Međunarodni sud pravde kojeg su osnovale 1945. godine Ujedinjene nacije. Kod Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog ugovora povrijeđena je najjača norma međunarodnog prava IUS COGENS koja je prema članu 53. Bečke konvencije o pravima međunarodnih ugovora osnov ništavosti svakog međunarodnog ugovora. U svom biću ta norma na prvom mjestu zabranjuje genocid.  Potpisivanju Dejtonskog sporazuma prethodio je genocid u Srebrenici što predstavlja povredu IUS COGENS norme.

Paradoksalno da postoji presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu, da su vojska i policija izvršile genocid u i oko Srebrenice, te da je od strane Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju presuđen gotovo cijeli vojni i politički vrh Republike srpske od kojih imamo više presuda za genocid, a da djelo u čije ime je učinjen genocid i dalje postoji.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 77.

BHD Info Desk Administrator

Sarajevo: Talis Festival & Academy, švicarski festival kamerne muzike

Urednik BiH Info Desk

Podrška i iz BiH i dijaspore novoformiranom Senatu Opće bolnice

Editor

Leave a Comment