Bosnia Appeal

EU osigurala 1000 računara za 15 srednjih stručnih škola u BiH

banner

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler prisustvovao je u Sarajevu isporuci 80 novih računara za opremanje informatičkih kabineta u toj školi. Isporučena je informatička oprema je dio šire inicijativew usmjerene na unapređenje digitalne pismenosti i kvaliteta obrazovanja u BIH.Srednja ekonomska škola jedna je od 15 srednjih škola širom zemlje koje su dobile nove računare.
-Vjerovao sam uvijek da u školama ne učimo samo ocjene ili ispite, već za život.Obrazovanje priprema mlade ljude za izazove s kojima će se suočiti u životu.U 21 .stoljeću digitalčne vještine su od suštinskog značaja, uključujući informacije o tome kako ostati siguran na internetu i kritički procijeniti izvore.Drago mi je što podržavamo buduće generacije građana BIH da unaprijede svoje digitalne vještine , spremom 1000 računara u 15 škola-istakao je Sattler.
Vrijednost 1000 računara , koji su isporučeni srednjim stručnim školama u BIH , iznosi 432, 000 eura. Osim Srednje ekonomske škole u Sarajevu računari su isporučeni u Srednjim školama u Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju , Prnjavoru i Sarajevu.
Prema riječima Amire Kadrispahić direktorice Srednje Ekonomske škole u Sarajevu, za nju je ovo nezaboravan trenutak, te zahvaljujem EU što je odabrala tu školu za posjetu.Naša škola je prepoznata u BiH, i u Evropi implementirajući razne EU projekte, uključujući i Erasmus .Naša škola prati savremeno obrazovne trendove, a te trendove je nemoguće pratiti bez dobre informatičke i tehničke opreme. Hvala što se pripremom za naš rad omogućiti da širimo dobre ideje , da obrazuju i pripreme djecu za budućnost i tržište rada , naglasila je direktorica Kadrispahić.
Unapređenje obrazovnog sistema u BiH , je višestruko uz podršku Evropske unije, koja je izdvojila 16 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku predškolskom, stručnom i visokoškolskom obrazovnom sektoru u BiH. Evropske unija trenutno izdvaja značajna sredstva i za unapređenje stručno obrazovanja u srednjim školama u zemlji .Jedan od ključnih projekata vrijedan je više od tri miliona eura.Osim podrške obrazovne reforme EU finansira i renoviranje obrazovnih institucija i nastavno osoblje i učenike širom zemlje.EU trenutno finansira obnovu 20 srednjih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih sala u osnovnim školama u BiH.
EU pruža i značajnu podršku kroz svoj Erasmus+ program uz podržavanje obrazovanja obuke mladih za sport u Evropi.Tako pruža mogućnost studentima i stručnjacima da studiraju i obučavaju se .

Duška REBIĆ

Related posts

Pomozi ba: Hvala Muratu Alibašiću i roditeljima dječaka učesnika na kampu

Urednik BiH Info Desk

Australsko-bosanski glumac Reshad Strik posjetio žrtve zemljotresa u kontejnerskim naseljima u Turskoj

Urednik BiH Info Desk

Bosanskohercegovački predstavnici istrčali prestižni Londonski maraton

Editor

Leave a Comment