Video

Maraton sjećanja: Biciklisti iz Švicarske preći će 1.600 kilometara do Srebrenice

banner

Biciklistički klub St. Margarethen iz Švicarske već 15. godinu zaredom vozi maraton Švicarska – Srebrenica u znak sjećanja na žrtve genocida.

Na put dug 1.600 km krenuli su jučer, a svaki dan planiraju prelaziti oko 200 km.Playvolume

Fikro Mešić, koji je zadužen za logistička pitanja i obezbjeđenje biciklista govorio je za Hayat.ba o njihovom putu i planovima.

– Svaki put vozimo od Švicarske do Unsko-sanskog kantona šest dana. Zadnje dvije godine to pokušavamo svesti na pet dana. Ove godine grupa je najveća, a okuplja 14 biciklista maratonaca – rekao je.

Maraton sjećanja: Biciklisti iz Švicarske preći će 1.600 kilometara do Srebrenice

Ističe da je jučer bilo malo toplije vrijeme, a samim tim i teže za putovanje, međutim, danas je puno lakše jer su temperature niže i oblačno je.

– Jučer smo vozili do grada Insburga u Austriji, gdje smo prespavali. Jutros smo u 7 sati krenuli i evo ušli smo u Italiju. Vozimo preko sela, jer je biciklima zabranjeno preko autoputeva, pa biramo rute gdje su sela. Stižemo u srijedu ili četvrtak u USK. Tu ćemo odmoriti dva dana i priključujemo se svim biciklistima koji kreću iz Bihaća ka Srebrenici i odatle se vozi tri dana. Tako da smo dan prije dženaze, 10. predveče po rasporedu ulaska u Potočarima. Najprije ulaze motoristi, pa maratonci koji pješke idu, pa onda mi kao biciklisti. Iz Bihaća se okupljaju biciklisti iz čitave BiH, tako da smo mi u Bihaću u ponedjeljak i startamo sa drugim biciklistima, a ove godine će nas biti oko 280 – kaže Mešić.

Maraton sjećanja: Biciklisti iz Švicarske preći će 1.600 kilometara do Srebrenice

Osim Bosanaca i Hercegovaca iz različitih dijelova zemlje, ovu rutu za sjećanje voze Švicarci i Italijani.

– Tu su dva Italijana koji sa nama idu već godinama, koji su čitali o Srebrenici i znaju šta se tamo desilo, i daju nam podršku. Ove godine su i dva Švicarca i dva Italijana sa nama. Oni su upoznati sa historijom, a dvojica voze sa nama već osam godina, od 15 koliko mi vozimo. Znaju šta se desilo, šta je Srebrenica, čak je jedan nastavnik historije u Švicarskoj, trenutno u penziji, tako da je čovjek upoznat oko toga i daje nam podršku i sa nama putuje – rekao je.

Maraton sjećanja: Biciklisti iz Švicarske preći će 1.600 kilometara do Srebrenice

Na kraju razgovora Mešić se zahvalio svim sponzorima, a posebno Hayatu koji je generalni medijski pokrovitelj.

– Imali smo do sad lokalne medije i nismo se puno pojavljivali u javnosti, a evo ove godine smo odlučili da ipak se eksponiramo, jer našu ideju prihvata sve više klubova u Austriji i u Sloveniji i zahvalni smo da su ljudi to prepoznali- ističe.

Hayat.ba

Related posts

Šokantan intervju, Munir Alibabić Munja: Bakir Izetbegović izdajnik! Znam sve o njemu!

Urednik BiH Info Desk

Maja Tomić: Samo hoću da znam ko je gospođa koja me rodila! Vratimo identitet Maji!

Urednik BiH Info Desk

Lejla Njemčević: Najveći uspjeh je što sam godinu završila kao prva biciklistkinja svijeta

Editor

Leave a Comment