Biznis

U rad puštena platforma “diasporainvest.ba”: Online platformu za poslovno povezivanje bh. dijaspore

banner

U prisustvu medija, predstavnika institucija i investitora iz dijaspore, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH je zvanično predstavljena online platforma Diasporainvest.ba, koju realizuje USAID-ov Projekat „Podrška investiranju dijaspore u Bosnu i Hercegovinu“. Platforma predviđa niz aktivnosti za povezivanje i potporu stvaranju novih poslovnih prilika za saradnju bosanskohercegovačke dijaspore sa domovinom.

Direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za Bosnu i Hercegovinu Peter Duffy je na otvaranju prezentacije poručio: “Danas pokrećemo online poslovnu platformu za bosanskohercegovačku dijasporu. USAID ostaje posvećen pružanju pomoći BiH u razvoju privatnog sektora, koji će biti konkurentniji u regionu i stvarati nova radna mjesta. Bosanskohercegovačka dijaspora ima veliki potencijal za privlačenje investicija i uspostavu novih trgovinskih veza. Nadamo se da će Diasporainvest.ba pomoći da iskoristimo taj potencijal, povećamo vidljivost Bosne i Hercegovine i osiguramo stvaranje novih poslovnih veza.“

Na predstavljanju Diasporainvest.ba su se okupili brojni poduzetnici i investitori, partnerske organizacije, kao i predstavnici vladinih institucija i agencija koje djeluju na programima saradnje sa bh. dijasporom. Šef Projekta „Podrška investiranju dijaspore u Bosnu i Hercegovinu“ Sanjin Arifagić je govorio više o samoj strukturi web-stranice.

„Diasporainvest.ba omogućava registraciju pravnim i fizičkim licima, predstavljanje projekata, povezivanje profesionalaca iz cijelog svijeta – po interesima i ekspertizi. Pored toga, u sklopu Diasporainvest.ba smo ponudili brojne informacije sa uputama za pokretanje posla, zakonodavstvu, pitanjima vezanim za boravak stranih lica, različitim oblicima finansiranja, poreznoj i carinskoj politici. Sve u svemu, bosanskohercegovačka dijaspora sada ima jedan pouzdan i važan alat koji će im sigurno olakšati put ka ulaganjima i radu sa lokalnim zajednicama u domovini“, zaključio je Arifagić.

 

 

Related posts

Povratnik iz Amerike: Ostavio diplomatsku karijeru da bi se profesionalno bavio poslovnom edukacijom

BHD Info Desk Administrator

Dijaspora pokretačka snaga, neprocjenjiv razvojni potencijal BiH

Da li će Hrvatska ulaskom u Schengen postati noćna mora za vozače i privrednike

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment