Pogledi

Američka Hrvatica porijeklom iz Breze : Trump imenovao Miru Ricardel za zamjenicu svog savjetnika za bezbjednost Johna Boltona

banner

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je danas Miru Ricardel za zamjenicu svog savjetnika za bezbjednost Johna Boltona.Američka Hrvatica Mira Ricardel (59) dolazi iz State Departmanta gdje je radila u odjelu za odbranu i trgovinu. Gospođa Ricardel istaknuta je dugogodišnja čkanica vrha Republikanske stranke i imalo je značajnu ulogu u predsjedničkoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Miru Ricardel, kćerka je bosanskog Hrvata Petra Radielovića  koji je nakon Drugog svjetskog rata 1956. godine  emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Njen otac Petar preživio je stradanje Hrvata na Bleiburgu,  a prije odlaska u SAD oženio je Mirinu majku Brigitu Heilderberg. Petar je umro 2005. godine.  Njegova kćerka Mira je rođena i odrasla u Pasadeni u Californiji, a u obitelji je naučila hrvatski jezik.

Diplomrala je međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost, a u visoku politiku ulazi kao asistentica i prevoditeljica republikanskog senatora Roberta Boba Dolea početkom 90-ih godina u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji. U pratnji senatora Dolea u više navrata dolazila je u posjete Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu. Upućeni izvori iz toga vremena svjedoče da je gospođa Miru Ricardel dobar dio vlastite  ljubavi prema Bosni i Hercegovini i svom hrvatskom narodu prenijela i na svoga šefa i političkog uzora, senatora Boba Dolea.

Miru Ricardel je nakon trijumfa Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima obavljala izuzetno važne poslove u kadrovskom odjeljenju nove tranzicijske vlasti.  Izbor na ovako visoku poziciju, zamjenice Johna Boltona može se smatrati ogromnim priznanjem i velikim povjerenjem koju prema njoj ima predsjednik Trump.

Miru Ricardel je tokom rada u amerilčkoj politici upoznala mnoge domaće  političare koji su svjedočili o njenoj posvećenosti Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Svjedoci iz tog perioda govore da je posebno dobre odnose imala sa Harisom Silajdžićem, sa kojim ju je povezivalo i to što su im očevi iz  Breze!

S.B.

Related posts

OSAM MJESECI BORBE UKRAJINE ZA SLOBODU

BHD Info Desk Administrator

POGLED IZ AMERIKE: OD MINI ŠENGENA PREKO OTVORENOG BALKANA DO SRPSKOG SVETA

Editor

Korupcija zastupljena u svim segmentima bh. društva, najviše u javnom sektoru

Leave a Comment