Zdravlje

Pet stvari koje se dešavaju organizmu kada izbacite šećer

Osobe koje u organizam unesu više od 67 grama šećera na dan imaju 23 odsto veći rizik za dobijanje neke od mentalnih bolesti, navodi naučnici sa Univerzitetskog koledža London. Međutim, konzumiranje šećera nosi više posledica.

 

Magazin Men’s Health pokušao je da objasni šta vam se dešava kada se odreknete šećera u korist zdravog života (reč nije o prirodnom šećeru, već onom koji se dodaje hrani).

“Nije reč samo o slatkišima i proizvodima za koje se zna da sadrže šećer, već i onim zdravijim namirnicama poput dresinga za salatu, soseva za paste ili jogurta”, navodi jedan od koautora studije Eliz Pavel.

Kod osoba koje unose velike količine šećera na dnevnom nivou često se javljaju simptomi anksioznosti, nemira, pa čak i depresije, pokazalo je istraživanje.

Međutim, kada se rešite da iz ishrane izbacite šećer, ali i namirnice koje ga sadrže, vaše telo će osetiti promenu.

1. Poboljšava se zdravlje srca

“Za samo nekoliko nedelja dolazi do smanjenja holesterola za 10 odsto i smanjenja triglicerida za 20 do 30 odsto”, navodi doktor Džejms Dinikolantonio.

2. Koža postaje čistija

Kako stručnjaci, tako i oni koji su imali iskustva sa aknama i bubuljicama, navode, kada su prestali da konzumiraju šećer, da im je koža bila zdravija i čistija.

3. Smanjuje se rizik od obolevanja od dijabetesa

Konzumiranje šećera povećava masne naslage oko jetre. Jedno istraživanje je pokazalo da unišenje 150 kalorija šećera “bogatih” šećerom 11 puta povećava rizik od dijabetesa tipa 2, u poređenju sa 160 kalorija proteina ili masti.

4. Poboljšava se san

Visok nivo šećera u organizmu dovodi do pospanosti i usporenosti tokom dana, a uzrokovan je lučenjem kortizola što loše utiče na san. Prestanak konzumiranja šećera podstiče budnost tokom dana, ali i lakši san kada je za to vreme.

5. Gube se kilogrami

Stručnjaci navode da vam ova odluka može pomoći da za 5 do 6 meseci izgubite 4.5 kilograma. I ne samo to, vaša težina će se stabilizovati.

Pripremila: Suzana Ćivša

Related posts

Korona je noćna mora za Veliku Britaniju: Do sada na Ostrvu umrlo 43.730 pacijenata

Editor

Evropska unija odobrila vakcinu protiv COVID-19

BHD Info Desk Administrator

Cimet za zdravo mršanje

Leave a Comment