Kultura

555 godina Ahdname : Denis Zvizdić dobitnik povelje “Zlatna Ahdnama”

Povelja Zlatna Ahdnama u ponedjeljak je uručena predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, na manifestaciji “555 godina sultan Mehmed Fatihove bosanske Ahdname” koju organizira Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor” sa sjedištem u Sarajevu.

Uz riječi zahvale i čestitke organizatoru manifestacije, Zvizdić je podsjetio da je prošlo 555 godina od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim franjevcima, ali da borba za očuvanje najdragocjenijih vrijednosti bh. društva – zajedništva, njegovog multireligijskog i multikulturno karaktera nikada nije bila aktuelnija.

Istakao je da iako živimo u vremenu u kojem je poštovanje ljudskih prava i sloboda garantirano i domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama, ne smijemo ostati slijepi i gluhi na brojne slučajeve kršenja zakona i diskriminacije građana BiH po raznim osnovama.

“Ugrožavanje ljudskih prava i sloboda ne može se tolerirati, niti se može pravdati bilo kakvim razlozima, jer nejednakopravnost bilo kojeg naroda ili grupe građana, dovodi u pitanje ostanak bosanskohercegovačkog bića”, naglasio je Zvizdić.

Ahdnama kojom je sultan pod svoju zaštitu stavio bosanske katolika, podsjetio je Zvizdić, garantirao im ličnu i imovinsku sigurnost i slobodu vjerskog djelovanja, a onima koji su izbjegli dao garancije da se mogu vratiti jednako je značajna i poslije više od pet stoljeća.

To je dokument koji, rekao je Zvizdić, kako tada, tako i danas, promovira univerzalne vrijednosti na kojima počivaju sve moderne i napredne države i iz kojeg možemo puno naučiti.

Prije svega, istakao je Zvizdić, da se sretna i prosperitetna društva ne mogu graditi na vladavini jačeg i uskraćivanju ljudskih prava onima koji na određenom području predstavljaju manjinu, bez obzira da li se radi o nacionalnim, građanskim, vjerskim, ekonomskim, socijalnim, obrazovnim i kulturnim pravima.

Povelju Zlatna Ahdnama su pored ostalih dobili i Ivica Šarić, dogradonačelnik Sarajeva, Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Sarajevo, te akademik Ljubomir Berberović.

Povelju “Prijatelji Bosne” dobili su Justin Trudeau, premijer Kanade, Zoran Zaev, premijer Makedonije, Mevlut Čavušoglu, ministar Vanjskih poslova Turske, Čedomir Jovanović, predsjednik LDP Srbije, Sulejman Ugljanin, predsjednik BNV Srbije.

Zahvalnice za podršku Udruženju i doprinos afirmaciji Ahdname, kao i za doprinos unapređenju zajedništva, multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u BiH pored ostalih dobili su i ambasador Turske u BiH Haldun Koč, Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zastupnik u Domu naroda PSBiH Safet Softić, Torbeški kulturni centar Rumelija Šerif Ajradinoski.

“Dodjelom priznanja želimo odati poštovanje ljudima koji su dali doprinos reafirmaciji multikulturalnosti, ljudskih rpava i sloboda u BiH, dekomraktije i međunarodnog subjektiviteta i suvereniteta BiH, kao demokratske, suverene države koja želi u EU i NATO”, kazao je predsjednik Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor” Rizvan Halilović, uputivši iskrene čestitke dobitnicima priznanja.

 

Related posts

Australija: Film Saidina Salkića “Čekajući Sevdah” proglašen filmom desetljeća

Povodom 30 godina dolaska izbjeglica iz BiH, u Ljubljani otvorena izložba

BHD Info Desk Administrator

Ibrahim Osmanbašić: Književnih susreta će biti i naredne godine

Editor

Leave a Comment