BiH dijaspora

OTVORENO PISMO: Bh. dijaspora traži da se što prije napravi online sistem glasanja

Inicijativna grupa za bh. dijasporu traži od međunarodnih institucija, stranih ambasada u BiH, te CIK-a da što prije napravi online sistem glasanja za članove bh. dijaspore kako bi svi građani BiH, bez obzira gdje trenutno žive, mogli ostvariti pravo glasa na Općim izborima 2018. godine.

– Podstičemo, molimo i tražimo vašu pomoć da napravite online sistem glasanja za bh. dijasporu za predstojeće parlamentarne i predsjedničke izbore u oktobru 2018. Trenutno, više od 2 miliona građana BiH živi u inostranstvu, što premašuje ukupnu populaciju zemlje. Do sada ni Dejtonski mirovni sporazum ni Vlada u Sarajevu nisu aktivno podržali formiranje online glasačkog sistema za dijasporu – navodi se u zahtjevu.

Dalje, u zahtjevu se navodi kako je „pomoć esencijalna i potrebna u ovom historijski važnom periodu, jer mi sami nismo sposobni da ispunimo svoja temeljna prava glasa, koja bi trebala biti dostupna bilo kojem građanin na našoj planeti.

– Naš cilj je da osiguramo online glasački pristup našoj dijaspori, tako da svaki kvalifikovani građanin u inostranstvu može glasati, slično postojećem sistemu u Švajcarskoj. Online glasanje koje su odbacile aktuelne vladine institucije u BiH navodeći da bi takav proces bio suviše kompleksan po obimu i ne bi mogao biti blagovremeno proveden – navodi se u pismu.

U zahtjevu su još istakli kako imaju ekspertizu u okviru Grupe kako bi implementirali prijedlog, koji bi bio modeliran.

– Spremni smo da vam predstavimo naš prijedlog, na vaš zahtjev, sa zajedničkim troškovima koji su minimalni i razumni. Naša dalja želja je da glasanje u BiH bude sprovedeno po popisu građana od 1991. godine, koji je legalno proveden prije početka rata 1992. godine. Pravedan i ljudski način je osigurati da svi građani koji su živjeli na teritoriji BiH prije etničkog čišćenja i genocida, i koji su imali identifikacioni broj, gdje god da žive sada, moraju imati olakšan način glasana – poručili su u pismu.

Patria

Related posts

Tokio: Bosanka Alma Jeftić radi na globalnom istraživanju o pandemiji koronavirusa

Urednik BiH Info Desk

Coventry: BiH asocijacija na kućnim pragovima obradovala najmlađe članove

BHD Info Desk Administrator

Covid-19: Zbog strožih kontrola na austrijskoj granici čeka se i do 13 sati

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment