Pogledi

POTVRĐENO IZ CIK-A Postoji sumnja da je određeni broj birača neko lažno prijavio da će glasati van BiH

banner
Naime, CIK je ranije pozvao sve birače da provjere na web stranici da li su registrirani i koja je lokacija njihovog biračkog mjesta, odnosno da li su registrirani da glasaju putem pošte izvan BiH.

Svi birači to mogu provjeriti na ovom linku jednostavnim upisom imena i prezimena i svog matičnog broja.

“Više puta smo apelirali na građane da to provjere, jer i mi sami još uvijek primamo dnevno po dvije ili tri prijave birača koji izjavljuju da ih je neko mimo njihove volje i znanja prijavio da glasaju izvan BiH putem pošte. Mi sve te slučajeve dokumentujemo i o tome ćemo sačiniti cjeloviti informaciju i dostaviti Tužilaštvu BiH, jer postoji sumnja na zloupotrebu ličnih podataka i falsifikovanje dokumenata, a Izbornim zakonom je propisano na koji način se vrši registracija birača izvan BiH”, kazali su za Klix.ba iz CIK-a.

Birač je za prijavu za glasanje van BiH trebao popuniti i potpisati obrazac prijave i u prilogu te prijave dostaviti određene dokumente, između ostalog i važeći identifikacioni dokument.

“Sve takve prijave koje dođu u CIK mi moramo prihvatiti i registrirati ih ukoliko su dostavili validnu dokumentaciju za glasanje. S druge strane, ako nam se javi birač iz BiH da on to nije lično uradio, odnosno da se nije prijavio da glasa izvan BiH, mi smo dužni i takvom biraču omogućiti da glasa, a da glasački paket koji na njegovo ime dođe iz inozemstva ne bude uzet u obzir. Ipak, CIK nije istražni organ. Neko drugi treba treba da provede istragu i utvrdi da li je i ko krivotvorio isprave i zloupotrebljavao lične podatke. Mi nemamo zakonsku nadležnost da to radimo. Imamo zakonsku obavezu da registriramo birača izvan BiH ukoliko dostavi urednu dokumentaciju”, kazali su nam iz CIK-a.

Iz te institucije objašnjavaju da, ukoliko birač iz neznanja ne javi CIK-u da ga je neko lažno prijavio da će glasati izvan BiH, treba znati da je CIK sve pakete u inozemstvo poslao preporučenom poštom i da se ta pošta mogla preuzeti samo lično ili je to mogao uraditi uži član porodice na adresi.

Birači koje je neko bez njihovog znanja ili volje prijavio da glasaju izvan BiH mogu na dan izbora glasati u općini prebivališta na nepotvrđenom biračkom mjestu. Ti će se glasovi brojati u glavnom centru za brojanje

“Ta opcija je i ranije postojala iz razloga ako se neko od birača ko je registriran da glasa izvan BiH, na dan izbora zadesi u BiH i želi glasati lično to može uraditi i njegov glasački paket iz inozemstva se neće uzeti u razmatranje”, poručili su iz CIK-a.

Related posts

Procjena je da u BiH, cirkulira oko pet hiljada lažnih diploma

BHD Info Desk Administrator

NOVI OSUMNJIČENI U AFERI RESPIRATORI: Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Samira Cerića i Sanje Lekić

Editor

NEUMSKO UMOVANJE I MUDROVANJE

Editor

Leave a Comment