BiH dijaspora

Minela Ćehović napravila zaokret: Vratila se iz Švedske i pokrenula biznis u Sarajevu

Još uvijek ima dosta onih koji bez obzira na sve evidentne prepreke žele investirati i živjeti u Bosni i Hercegovini. Jedna od njih je Minela Ćehović iz Sarajeva koja je prije šest mjeseci napustila stalan posao i normalan  život u Švedskoj i vratila se u BiH kako bi otpočela privatni biznis. Bez obzira na brojne administrativne prepreke i glomazan birokratski aparat koji su je dočekali, nakon mnogo truda, strpljenja i zalaganja ljetos je ipak uspjela otvoriti firmu.

“U Švedskoj, ali i u cijeloj Skandinaviji, sve možete obaviti elektronskim putem. Procedure su kraće, dokumentaciju je lakše provjeriti. Kod nas, uz sve prepreke, treba i mnogo novca. U odnosu na Švedsku, gdje od ideje do registracije firme prođe tek nekoliko dana, u BiH je potrebno čekati više od dva mjeseca. Samo rješenje o registraciji čekala sam 25 dana, kazali su da su u toku godišnji odmori, pa se i zbog toga kasni. Potom sam čekala ID i statistički broj još desetak dana. Sedam dana hodate od šaltera do šaltera da biste prikupili dokumentaciju, jer se svaki dokument mora naknadno i ovjeriti u općini” kaže Ćehović.

Ćehović se odlučila, za početak, otvoriti firmu koja se bavi tehničkim i higijenskim održavanjem objekata, s namjerom, da proširi posao i zaposli što više mladih ljudi.

BHDINFODESK

Related posts

BOŠNJACI U PORTUGALU: OVDJE SE POŠTUJU PRAVA MUSLIMANA

Mostar: 12. Dani BHAAAS-a

Urednik BiH Info Desk

Ahmed Lindov: Norveški mediji su okarakterisali BiH kao državu koja je odmah počela uvoditi mjere za zaštitu svojih građana

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment