Društvo

Ubijen policajac kod Tarčina

banner

 Na lokalitetu Suhodol, kod Tarčina, u blizini objekta koji pripada Federalnoj upravi policije, večeras je ubijen policajac. Kako saznajemo, ubijen je pripadnik FUP-a, koji je osiguravao taj objekt.  Policajac je pronađen u lokvi krvi, kada je kolega došao da ga smijeni na straži. On je do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći podlegao, sa strahovitim povredama koje su mu nanesene, prema preliminarnim rezultatima istrage, vatrenim oružjem. Na mjestu gdje je policajac ubijen pronađeno je nekoliko čahura nepoznatog kalibra.

Paralelno sa ovim stravičnim događajem, sarajevskoj policiji prijavljeno je da je na lokalitetu Ušivak kod Hadžića viđen Edin Gačić. Podsjećamo, Gačić je u ponedjeljak u mjestu Podorašac kod Konjica ubio Sauda Sultanića i od tada traje potraga za njim.U Suhodol su poslana dva tima specijalne policije MUP-a KS, koji provjeravaju tačnost ove informacije.

Na licu mjesta je uviđajni tim.

Agencije/BHDINFODESK

Ubistvo policajca u Tarčinu je „kasni alarm“ za nadležne

Pripadnik Federalne policije ubijen je u subotu u večernjim satima kod Tarčina. Sve raspoložive policijske jedinice su na terenu. Ako kasni prevencija, ne smije represija, poručuju stručnjaci.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica potvrdio je da je policajac čije je tijelo pronađeno u Suhodolu kod Tarčina pripadnik snaga Federalne uprave policije koji je radio na obezbjeđenju objekta. Mediji prenose da je na mjestu gdje je pronađeno tijelo stradalog policajca nađeno i nekoliko čahura i da je preminuli policajac imao više povreda.

Sve raspoložive policijske snage u Kantonu Sarajevo su na terenu u potrazi za počiniteljem ovog djela. U međuvremenu je objavljeno da je i policija u Konjicu blokirala sve ulaze i izlaze u grad, kontrolirajući svako vozilo i legitimišući osobe u njima. U zgradi Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu upriličen je hitni sastanak rukovoditelja policijskih agencija kako bi se utvrdio plan djelovanja, ali tokom noći nisu saopćeni nikakvi detalji sa ovog sastanka.

Nerasvijetljena ubistva policajaca

Ovo je treći policajac ubijen u sarajevskoj regiji u proteklih tri i po mjeseca. Krajem oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje na dužnosti su ubijena dva policajca. Iz policije je tada poručeno kako će „sve prevrnuti” u potrazi, ali počinitelji ovog zločina još nisu uhapšeni.

Profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije Armin Kržalić kaže da je posljednje ubistvo policajca u Tarčinu „kasni alarm” za sigurnosne institucije i predstavnike zakonodavne vlasti da nešto moraju uraditi po pitanju „tolerisanja nasilja” i zločina prema policijskim organima, odnosno prema državi.

Admir Kržalić: „Ako kasni prevencija, ne smije kasniti represija”

„Mislim da smo već zakasnili sa preventivnim mjerama, ali za određene represivne mjere nije kasno, kako prema institucijama nadležnim za rad sa počiniteljima ovakvih djela, tako i prema onima koji koče proces istrage. Nije kasni ni za represivne mjere prema svima onima koji onemogućavaju ljude u sigurnosnim institucijama koji žele raditi svoj posao da rade ono za šta su plaćeni i za šta su se školovali”, kazao je Kržalić gostujući u programu BHRT-a.

Kržalić vjeruje da je „krajnje vrijeme” za sistematsku analizu policijskih organa, od segmenta opremljenosti policije neophodnim tehničkim sredstvima do rada menadžmenta.

Za ubistvo osumnjičena najtraženija osoba u BiH?

„Treba ustanoviti i da li u menadžmentu postoje ljudi koji prate i analiziraju stanje. Da li su analizirane aktivnosti nakon nedavnog ubistva dvojice policajaca u Sarajevu? To je neophodno kako ne bismo ponavljali greške, kao u slučaju nedavnog ubistva u Konjicu. Moramo vidjeti imamo li te analize ili ne? Ako nemamo, šta treba poduzeti? Ne smijemo sve ostavljati pukom slučaju”, kaže Kržalić.

Pozivajući se na neslužbene izvore, pojedini mediji prenose da je za ubistvo policajca u Tarčinu osumnjičen Edin Gačić za kojim policija već traga zbog trostrukog ubistva. Posljednje je počinio u ponedjeljak (4.2.) kada je naoružan automatskom puškom ubio S.S. u Podorašcu kod Konjica. Od tada traje policijska potraga, a Gačić je trenutno najtraženija osoba u BiH.   U nedjelju (10.2.) bit će održana i hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Autor Samir Huseinović

Related posts

U Hercegovini osvanuli plakati protiv Grabar Kitarović

Zbog nane Fate Orlović u Sarajevo došao i mitropolit crnogorski Mihailo

Švedska: Ne radite gotovo ništa a plata 2.000 eura?

Leave a Comment