Društvo Zanimljivosti

Usljed mortaliteta i iseljavanja: Bugarska svakog mjeseca s karte “izbriše” jedno selo

banner

Bugarska je 1989. imala devet miliona stanovnika, a zbog velikog mortaliteta i iseljavanja broj je smanjen za dva miliona.

Bugarska, uz koju se veže karakteristika najsiromašnije zemlje Evropske unije (EU), nakon pada komunističkog režima u zemlji 1989. imala je devet miliona stanovnika da bi 28 godina nakon toga taj broj pao na sedam miliona. Glavni uzroci toga jesu pad nataliteta te ekonomske migracije, javlja Anadolija.

Prema podacima Zavoda za statistiku Bugarske koje je prikupio novinar AA, Bugarska, koja je 2007. postala članica EU, zbog pada nataliteta i migracija prouzrokovanih lošom ekonomskom situacijom, od 1989. do 2017. izgubila je dva miliona stanovnika. 

Podaci Državnog ureda za zdravstvenu sigurnost pokazuju da je u toj zemlji 2018. rođeno 60.000 beba, dok je umrlo 110.000 stanovnika. 

Mladi napuštaju domovinu

Osim toga što je stopa mortaliteta u spomenutom periodu bila konstantno veća u odnosu na natalitet, veliki broj mladih koji je zbog boljih uvjeta za život napustio domovinu i utočište našao u nekoj od drugih zemalja EU-a dodatno je pogoršao situaciju u toj zemlji.

Bugarska agencija za dijasporu objavila je 2018. da najmanje 36.000 bugarskih studenata stječe obrazovanje van granica svoje zemlje. 

U slučaju da se u Bugarskoj nastavi loša ekonomska situacija, a samim time i migracije stanovništva, pretpostavke su da bi broj stanovnika u toj zemlji do 2050. mogao pasti na 5,2 miliona.

Dopredsjednica Bugarske Ilijana Jotova ranije je izjavila da se u Bugarskoj, koja bilježi najveću stopu mortaliteta unutar zemalja EU-a, svakog mjeseca s karte “izbriše” jedno selo.

BHDINFODESK

Related posts

Društvo novinara podržalo Arnautovu inicijativu da se političarima oteža da tuže novinare

Editor

PRIŠTINA: Skupština usvojilia rezoluciju o genocidu Srbije na Kosovu

Slažete li se?: Ovo su mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevapčiće na svijetu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment