BiH dijaspora

Beč: Osnovan Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji – „Consilium Bosniacum“

banner

Kao veoma važan dan u historiji bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji ostat će zabilježen 30. mart 2019. godine, kada je inicijativni odbor Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, u svečanoj dvorani Yamaha Concert Hall u Beču, pozvao udruženja, istaknute građane, te druge osobe koje vežu svoja osjećanja za Bosnu i Hercegovinu i koji predstavljaju njene ideale na osnivačku skupštinu Saveza.

Pozivu su se odazvali predstavnici 21 bosanskohercegovačkog udruženja u Austriji, koji su po poslovniku o radu skupštine i osnivači Saveza, te veliki broj počasnih gostiju.

Skupštinu je izvedbom sevdalinke otvorila mlada operska pjevačica Selma Aljović, a nakon toga predstavnik inicijativnog odbora Dževad Majdančić prisutnima je predstavio proces pripreme za osnivanje Saveza, koji je trajao više od godinu dana i u okviru kojeg je održano preko 15 sastanaka.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Beču Nj. E. prof. dr. Kemal Kozarić kao jedan od počasnih gostiju je u svom pozdravnom obraćanju čestitao na inicijativi te govorio o važnosti uvezivanja bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji. Poslije ambasadora Kozarića, prisutnima su se kratko obratili i politički predstavnici iz BiH Ermin Zulić i Hamdija Ljubijankić.

Osnivačka skupština je zatim uspostavila svoja radna tijela, pa potom jednoglasno usvojila prijedlog statuta Saveza i izabrala upravni i prošireni odbor od ukupno 15 članova iz 5 austrijskih pokrajina.

Nakon zvaničnog dijela, učesnici skupštine su uz malu zakusku razmjenjivali ideje i razgovarali sa izabranim predstavnicima Saveza.

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ je pored još boljeg umrežavanja udruženja i uvezivanja uspješnih ljudi porijeklom iz BiH, uzeo sebi za zadatak zastupanje interesa i zaštitu prava građanki i građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te njegovanje i očuvanje bosanskohercegovačkih kulturnih tradicija i jezika u Austriji. Kroz analizu i izradu političkih, socijalnih i ekonomskih strategija, Savez također ima za cilj pozitivan utjecaju na širu društvenu javnost.

Osnivanje Saveza je uspješan i veoma važan događaj koji je ujedno i pokazatelj određene zrelosti bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji.

Upravni odbor Saveza je izabran u sljedećem sastavu:

Damir Saračević (Linz) – predsjednik

Dževad Majdančić (Beč) – potpredsjednik

Izet Kurtalić (Salzburg) – blagajnik

Ramzija Kanurić-Oraščanin (Salzburg) – zamjenica blagajnika

Mirsada Župani (St. Pölten) – sekretar

Admir Mehmedović (St. Pölten) – zamjenik sekretara

Članovi proširenog odbora Saveza su izabrani u sljedećem sastavu:

Mustafa Selimspahić (Enns)

Ismet Mehmedović (Beč)

Mehmed Salkić (Beč)

Edib Omerović (Beč)

Mensur Imširović (Klagenfurt)

Ajdin Karajko (Spittal/Drau)

Azra Hodžić-Kadić (Beč)

Kabir Sokullu (Beč)

Esma Diman-Murselović (Beč)

Related posts

BiH dijaspora: Do ponoći se još možete registrovati za Lokalne izbore 2020.

Urednik BiH Info Desk

Važna informacija za skandinavske državljane: Let za Stockholm iz Sarajeva 5. aprila

BHD Info Desk Administrator

Radi sticanja državljanstva SR Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, bosanskohercegovačkog pasoša se do sada odreklo preko 75.000 osoba

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Leave a Comment