BiH dijaspora

Evropski ombudsman: BiH nije zauzela zvaničnu poziciju protiv izgradnje Pelješkog mosta

banner

Bosna i Hercegovina nije poslala bilo kakve komentare niti je zauzela bilo kakvu zvaničnu poziciju protiv izgradnje mosta. Odgovor je ovo koji je predsjednik Bosansko akademsko društva iz Austrije Sirađ Duhan dobio od Evropskog ombudsmana na pitanje o zakonitosti izgradnje Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu, koji će nakon izgradnje Bosni i Hercegovini reducirati izlaz na otvoreno more.

Duhan je u komentaru agenciji Patria rekao da je Evropskog ombudsmana upozorio da se Peljški most finansira iz poreza koji, između ostalih, izdvaja i on kao državljanin Austrije, ali da on izražava sumnju u zakonitost tog projekta.

Voditelj informacijsko-komunikacijske tehnologije i istraga pri instituciji Evropski ombudsman Marta Hirsch-Ziembinska u odgovoru Sirađu navodi:

“28. marta 2019. uložili ste žalbu Evropskom Ombudsmanu u vezi sa odlukom Evropske komisije da donira novac za izgradnju Pelješačkog mosta u Hrvatskoj.  Nakon pažljive analize informacije koju ste nam poslali, sa žaljenjem vas obavještavam da Ombudsman ne može preuzeti vaš slučaj jer nema dovoljno osnove za istragu.

Prvo, Evropska komisija je objasnila da nema moći odlučivanja u pogledu geografske demarkacije državnih granica, što je područje u kojem članice EU imaju isključive komentencije;

Drugo, za vaše tvrdnje da se izgradnjom pelješkog mosta krši međunarodnog prava nema dokaza.

Treće, hrvatsko Ministarstvo za zaštitu okoliša konsultiralo je BiH, preciznije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u pogledu procjene prekograničnog uticaja ovog projekta na okoliš, kao što nalaže međunarodno pravo. BiH nije poslala bilo kakve komentare niti je zauzela bilo kakvu zvaničnu poziciju protiv izgradnje mosta.”

Sirađ Duhan je rekao da je razočaran, navodeći da su “političari u Bosni i Hercegovini izdali i državu i građane.”

Related posts

Jedan je od najistaknutijih Bosanaca i Hercegovaca mlađe generacije u Češkoj sada ima dvije domovine

Editor

Bosanka najmlađi član Vlade Norveške

Urednik BiH Info Desk

UBBDRH: U obrani Republike Hrvatske tokom Domovinskog rata učestvovalo 25.000 Bošnjaka

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment